A fogadóirodák szerint egy a tízhez, hogy már holnap összedől az euró

külföld
2017 április 22., 19:02
comments 304

Holnap tartják a francia elnökválasztás első fordulóját, ma már nem is lehetett kamányolni, szóval vége, már csak a szavazás van hátra.

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint négy jelölt is statisztikai hibahatáron belül van, egyikőjük sincs messze a húsz százaléktól: a balközép Emmanuel Macron, a szélsőjobbos Marine Le Pen, a jobboldali Francois Fillon és a szélsőbalos Jean-Luc Melenchon.

A fogadóirodák a szoros és az utóbbi időben nem túl megbízható közvélemény-kutatások ellenére viszonylag bátran elég különböző valószínűségekkel vállalnak fogadásokat a holnapi eredményre:

photo_camera (klikkre nagyobb lesz) Forrás: oddschecker

Ebből az látszik, hogy a legnagyobb fogadóirodák szerint elég valószínű, hogy Emmanuel Macron lesz az elnök, de messze nem lefutott kérdés. A három legnagyobb fogadóiroda szerint így néz ki a sorrend a végső győzelem valószínűsége alapján:

  • Macron: 60 százalék
  • Le Pen: 23-28 százalék
  • Fillon: 18-20 százalék
  • Melenchon: 3-9 százalék

(Vicces, de az Economist szerint Marine Le Pen esélyei 1 százalék körül, az Eurasia Group szerint viszont 40 százaléknál vannak – egymással szembeni érveiket itt lehet elolvasni.)

A Bet365 szerint így áll össze a második forduló párosításainak valószínűsége:

  • 62 százalék: Macron vs. Le Pen
  • 18 százalék: Fillon vs. Le Pen
  • 11 százalék: Le Pen vs. Melenchon
  • 6 százalék: Macron vs. Melenchon
  • 3 százalék: Fillon vs. Melenchon

Tehát 1 a 10-hez, hogy már holnap összedől az euró, ha ugyanis Le Pen és Melenchon, a két szélsőséges euróellenes jelölt jutna a második fordulóba, elég esélyes, hogy ez fog történni.

Bár minden okunk megvan arra, hogy ne higgyünk a fogadóirodáknak, hiszen lám, a Brexitet és Trumpot is mennyire mellélőtték, de a francia elnökválasztás szerencsére máshogy, és jóval kiszámíthatóbban működik, mint az amerikai elnökválasztás.

Eleve, nem elektori szavazatokra hajtanak, hanem összes szavazatra, tehát az államok közötti súlyozás különbsége nem torzítja az eredményt (Trump például ezzel nyert Clinton ellen, hiszen az összes leadott szavazatok alapján elég jelentősen kikapott). Másrészt a kétfordulós rendszer megtisztítja a mezőnyt, ami főleg akkor fontos, amikor egy relatíve népszerű, de szélsőséges jelölt is a bekerül a második fordulóba. Amikor utoljára ilyen történt, 2002-ben, akkor Jacques Chirac 82,2-17,8 százalékkal verte Jean-Marie Le Pent.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.