A Wikipedia alapítója újságot alapít, ahol önkéntesek ellenőrizhetik majd az újságírók állításait

Média
2017 április 25., 15:28
comments 25

Jimmy Wales hétfőn jelentette be, hogy elindítják a Wikitribune-t, egy független híroldalt, aminek amúgy semmi köze nem lesz a Wikipediához. A cél az, hogy egy közösségi platformon hozzanak össze újságírókat és önkénteseket, hogy aztán összefogásuknak hála felvehessék a harcot a fake news-oldalakkal szemben. Először angol nyelven, majd terveik szerint egyéb nyelveken is. 

A honlap most egy közösségi finanszírozási kampánnyal indul, amiből majd a Wikitribune első újságíróit fogják felvenni. A cél az, hogy egy tízfős stábot rakjanak össze. 

photo_camera Fotó: ERIC PIERMONT / AFP

Wales elképzelése az, hogy a profi újságírók globális ügyekkel foglalkozó cikkeket írnak majd, az önkéntes stáb pedig megjelenés előtt ellenőrzi az adatokat, tényeket, megnézik, hogy a nyelvezet tényszerű és semleges-e, és biztosítják, hogy a források és felhasznált információk terén a lehető legnagyobb átláthatóság jelenjen meg a cikkben. 

A Wikipedia alapítója szerint ez lesz az első alkalom, hogy profi újságírók és civilek együtt dolgoznak majd cikkeken, és arra sem volt még példa, hogy a cikkben szereplő összes állítást közösségi ellenőrzésen nézhetik majd át. 

Azt is a finanszírozó közösség döntheti majd el, hogy milyen témákkal foglalkozzanak az újságírók. (Niemanlab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.