Az NVB visszadobta a népszavazási kezdeményezést arról, hogy csak a felcsúti stadion mellett épülhessen atomerőmű Magyarországon

2017 április 25., kedd 16:10
78

A hvg.hu beszámolója szerint összesen hét népszavazási kezdeményezést utasított el a Nemzeti Választási Bizottság kedden. 

A DK-s Sebián-Petrovszki László a külföldi egyetemeket érintő népszavazási kezdeményezést adott be, de ezt a bizottság 10:2 arányban elutasította. 

Vágó Gábor volt LMP-s képviselő magánszemélyként három népszavazási kezdeményezést nyújtott be: a letelepedési engedélyek megszerzésével és kiadásával kapcsolatban, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről. Az NVB elutasította a kérdéseket, jogalkotói egyértelműségi problémákra és okafogyottságra hivatkozva. 

Három kérdést adott be a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is, de ezeket egyhangúlag elutasították, mondván, hogy azok jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütköznek.

Az MKKP három kérdése arról szólt, hogy a Parlament nevezze-e át Paks városát, hogy tervezett atomerőművi beruházást érintő nemzetközi szerződések érvényüket veszítsék, valamint hogy új atomerőmű-blokkot csak a felcsúti stadion mellé lehessen építeni, a harmadik kérdés pedig arról szólt, hogy az NVB ne minősíthesse a választópolgárok számára túl bonyolultnak az atomenergiával kapcsolatos népszavazási kérdéseket. 

A hvg.hu beszámolója szerint Patyi András NVB-elnök fel is hívta arra a figyelmet, hogy a szabályozásnak nem az a rendeltetése, hogy jópofa tréfákat űzzenek a népszavazás jogintézményéből és a döntéshozó szervezetekből, és nem rendeltetésszerű az a szervezői magatartás, ami lehetetlen, abszurd célokra irányuló kérdéseket tartalmaz.  

Az NVB határozatai nem jogerősek, a Kúrián lehet ellenük fellebbezni.