Ignatieff a magyar kormánynak Brüsszelben: Hagyjanak minket békén, jó?

POLITIKA
2017 április 25., 06:39
comments 203

Michael Ignatieff, a CEU rektora hétfőn Brüsszelben tárgyalt az EU magas rangú tisztviselőivel, este pedig egy beszélgetésen vett részt a Brüsszeli Szabadegyetem szervezésében, az intézmény francia és holland nyelvű részlegének a rektoraival, 150-200 fős nemzetközi hallgatóság előtt.

A CEU vezetője arról beszélt, hogy a CEU csak egyetem, és nem értik, miért keveredtek bele a magyar kormány Soros György elleni hadjáratába, ők egyszerűen csak dolgozni szeretnének rendesen, ahogyan eddig.

„A kérésünk lényege, hogy hagyjanak minket békén, hadd csináljuk, amit az egyetemek csinálnak!”

Ignatieff beszélt arról is, hogy ugyan nagyra tartja Soros Györgyöt, de az egyetem vezetéséhez nem sok köze van az alapítónak.

„Büszke vagyok rá, hogy Soros úr pénzügyi támogatást adott az egyetem működéséhez. Csodálom őt, magyar hazafinak tartom. De ő nem ad nekem utasításokat. Az egyetem 21 fős kuratóriumának tartozom felelősséggel. A kurátorok olyan egyetemekről jönnek, mint Oxford, Berkeley, a Stanford és a Columbia.”

A CEU vezetése pedig igenis az egyetem elleni politikai támadásnak tartja a felsőoktatási törvény módosítását.

Ignatieff beszéde után kiderült, hogy a közönségben ott ült Nagy Zoltán brüsszeli magyar nagykövet is, aki tagadta a vádakat.

„A kormányom nem nézi csatatérnek a CEU-t. Van néhány nézeteltérés Soros Györggyel, például a bevándorlás kezelésében, de politikai bosszúról szó sincsen.”

A nagykövet szerint a CEU-törvény elfogadását széles körű elemzés előzte meg, ami több, Magyarországon működő külföldi egyetem működésében talált szabálytalanságokat, de nem törvénytelenségeket. Nagy szerint a kormány csak azt akarja, hogy mindenki betartsa a törvényeket, amiket elfogadott a fideszes többség.

A nagykövet arról is beszélt, hogy a kormány kész arra, hogy az EU előtt, akár egy kötelezettségszegési eljárásban is megvédje a törvényt.

Ignatieff megköszönte a nagykövet hozzászólását, de azt mondta,

jobb lett volna, ha Budapesten kerül sor erre a beszélgetésre.

A rektor szerint a törvény elfogadása előtt ugyanis senki nem akart velük egyeztetni érdemben a kormányból. A magyar külügy is kijelentette, hogy az egyetemmel nem tárgyalnak, csak az amerikai kormánnyal. Ignatieff szerint viszont akkor ki kellene nevezniük egy tárgyalót, aztán meg is kezdhetnék a tárgyalásokat. Ez azonban nem történt meg.

Ignatieff kikérte magának, hogy a CEU ne tartana be minden magyarországi szabályt, és az ezzel ellentétes állításokat rágalmazásnak nevezte. Azt mondta, még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte, hogy a CEU szabályszerűen működik.

A rektor a kötelezettségszegési eljárásról pedig azt mondta, hogy ahelyett, hogy a magyar kormány mindig felkészül az EU-s eljárásokra, egyszerűbb lenne olyan törvényeket hozni, amik nem ütköznek uniós szabályokba. „Ez sokkal könnyebb módja lenne az európai létezésnek” - mondta. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.