Vágóhidat avatott Orbán Viktor

Fotó: Koszticsák Szilárd

Mohácsról mától az embereknek nemcsak egy elvesztett csata, hanem egy megnyert háború is eszébe juthat - mondta Orbán Viktor kedden az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján. 

A vágóhíd Csányi Sándor cégének, a Bonafarm Csoport stratégiai partnere, egyben a csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. alapanyag-beszállítója.  

A kormányfő azt is mondta, hogy a magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát, és hamarosan visszaszerzi régi fényét is. 

Fotó: Koszticsák Szilárd

 Az összesen 21 milliárdba kerülő vágóhíd építésére 2,7 milliárd forintot adott a kormány.    

A kormányfő szerint a magyar húsipar megmentéséhez nemcsak a hazai sertéságazat rendbetételének megkezdésére és a sertésstratégia kidolgozására volt szükség, hanem arra is, hogy legyenek olyan vállalkozások Magyarországon, mint a Bonafarm Csoport.

Beszédében a mohácsit Európa egyik legmodernebb vágóhídjának nevezte, amely Magyarországon a második legnagyobb.

Orbán Viktor azt is megígérte az ünnepségen, hogy lesz Mohácson Duna-híd, úgy fogalmazott: "pénz van rá", az a gond, hogy terv nincs.

Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a 2,7 milliárd forintos állami támogatással felépült létesítmény évente 800 ezer normál és 100 ezer nagysúlyú sertés levágására képes. Az év végiéig tervezik elérni az üzem teljes kapacitást.

Csányi Attila, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója pedig azt emelte ki, hogy a mohácsi az első magyarországi üzem, amely tanúsított módon képes GMO-mentes hús előállítására. Az új üzem eredményét a cégcsoport szegedi húsüzemi egységeinek fejlesztésére fordítják - tette hozzá.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: Mohács lehet az a pont, ahonnan Baranya "depressziós gazdaságát" ki lehet mozdítani. (MTI)