A Facebook elismerte, hogy gonosz propagandára használták két elnökválasztáskor is

bűnügy
2017 április 28., 05:18
comments 102

A Facebook csütörtökön közzétett egy tanulmányt, amiben részletesen írnak arról, hogyan igyekeztek manipulálni az oldalon keresztül nagyon jól szervezett csoportok a közvéleményt. 

Nem erősítik meg, de nem is tagadják, hogy az esetek egy részében oroszok állhattak az akciók mögött, azt viszont kimondják, hogy kormányok is érintettek. Korábban amerikai és európai titkosszolgálatok is az orosz kormányt gyanúsították ilyen eljárásokkal.

A tanulmány szerint az amerikai és a francia elnökválasztási kampányt is nagy erőkkel igyekeztek manipulálni álhírekkel és ellopott adatokkal.

A Facebook szerint az akciók bőven túlmutatnak álhírek terjesztésén, mert az elkövetők adatokat gyűjtöttek illegálisan, célzottan mentek rá a felhasználókra és tömegével készítettek fiókokat nem létező felhasználók nevében.

A francia elnökválasztási kampány idején már komolyan felléptek ezek ellen, és összesen 30 ezer felhasználót töröltek a Facebookról. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.