A Jobbik vizsgálná, hogy a hivatalban lévő politikusok kapnak-e külföldi támogatást

POLITIKA
2017 április 28., 8:29
comments 77

Ötpárti egyeztetést kezdeményezett a Jobbik jövő szerdára a politikusok külföldi támogatását vizsgálhatóvá tevő törvényjavaslatáról – közölte a párt elnöke a gyöngyösi sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor azt mondta: a magyar belpolitikában nagyon aktuális kérdés, hogy ki milyen külföldi érdekcsoport támogatásával, esetleg megbízásából végzi a tevékenységét, és ez a gyanú számtalanszor felmerül civil szervezetekkel vagy társadalmi csoportokkal kapcsolatban.

A Jobbik támogatja a kormány szándékát, hogy a civil szférában megfelelő átláthatóságot teremtsen, de ha a kormány célja az, hogy a civil szférával és szervezetekkel szemben boszorkányüldözésbe kezdjen, és elnémítson mindenféle kormánykritikus hangot, azt nem támogatják.

Vona Gábor azt mondta, pontosan ebből a megközelítésből merült fel a Jobbikban, hogy ha a politika elvárja a civil szférától, hogy legyen átlátható,

az emberek is joggal várják el, hogy a politikusok is adjanak számot arról, milyen külföldi támogatásokat kaptak, és adott esetben szolgálnak-e valamilyen külföldi érdeket.

A pártelnök a témában folyó vitában lehetséges mérföldkőként hivatkozott a javaslatukra, mondván: a kormány egyértelművé teheti a szándékait, hogy azok valóban tiszták-e és valóban az átláthatóság erősítését szolgálják-e. Ha igen, a kormánynak támogatnia kell ezt a javaslatot, de ha nem teszi, egyértelművé válik, hogy a civil szervezetek ellen folyó sorosozás egy belpolitikai médiablöff, aminek a célkeresztjében a valódi problémák tengernyi sorának a szőnyeg alá söprése áll.

Az MTI kérdésére Vona Gábor közölte: a törvényjavaslat szerint az átvilágítás csak a ma hivatalban lévő politikusokat és állami vezetőket érintené, bár nem tartja kizártnak, hogy bővülhet a kör. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt