Erdogan meg van arról győződve, hogy új fejezetet nyithat Trumppal

külföld
2017 április 28., 12:56
comments 51

Meggyőződésem, hogy Donald Trump amerikai elnökkel „új fejezetet” nyitunk Ankara és Washington kapcsolatában – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök egy isztambuli rendezvényen.

A két NATO-tagország közötti viszony a szíriai helyzet rendezésére vonatkozó nézeteltérések miatt az utóbbi hónapokban feszültté vált, főleg amiatt, hogy Washington a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) fegyvereseit támogatja az Iszlám Állam elleni harcban, miközben Ankara az YPG-t is terrorszervezetnek tekinti. Ankara szerint az YPG a Törökországban 1984 szakadár felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai ága.

Erdogan azt mondta, az YPG-nek nyújtott amerikai segítség kárt okoz a két ország szövetségének. Az utóbbi napokban több összecsapás történt a török hadsereg és az YPG között a török-szíriai határon. Recep Tayyip Erdogan ellenzi, hogy az YPG részt vegyen az ISIS szíriai fellegvárának tartott Rakka felszabadításában, így a washingtoni látogatásán alternatív javaslatot tesz majd az offenzívára.

A török államfő szerint a hadművelet Törökország, az Ankara támogatta Szabad Szíriai Hadsereg és az USA vezette nemzetközi koalíciónak nem jelenthet nehézséget. Információi szerint Rakkában az ISIS kb. 2500-5000 terroristája tartózkodik.

Erdogan a beszédében megint szóba hozta, hogy az YPG önálló kurd állam létrehozására törekszik Észak-Szíriában, de Törökország ezt soha nem fogja megengedni, Ankara ellene van Szíria felbomlásának.

Erdogan úgy látja, Trump határozottabb álláspontot képvisel a terrorizmusellenes harc terén, mint az előző washingtoni adminisztráció.

A török államfő ezen felül arra is kitért, hogy az Egyesült Államoknak vagy le kell tartóztatnia vagy ki kell adnia Törökországnak Fethullah Gülen muszlim hitszónokot, akit Ankara a tavaly júliusi puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tesz. „Az a tény, hogy a Pennsylvaniában élő Gülen szabadon folytathatja tevékenységét, komolyan nyugtalanító” – mondta Erdogan, aki szerint az amerikaiaknak meg kell érteniük annak a veszélynek a mértékét, amivel Törökország szembenéz, és ki kell fejezniük szolidaritásukat.

A török államfő közvetlenül Kínába tervezett hivatalos útja után, május 16-án utazik tovább egy 2 napos amerikai látogatásra. Erdogan és Trump először találkozik személyesen azóta, hogy az amerikai elnököt január 20-án beiktatták. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.