Orbán állítólag megígérte Brüsszelben, hogy maradhat a CEU

POLITIKA
2017 április 29., 09:21
comments 935

A Politico tudósítása szerint az Európai Néppárt szombati ülésén nem merült fel, hogy kidobják a Fideszt a pártszövetségből a CEU-törvény miatt, ugyanakkor Manfred Weber frakcióvezető arra szólította fel Orbán Viktort, hogy tartsa tiszteletben a tudomány szabadságát, és ne viselkedjen úgy, mint a lengyel kormány. 

Orbán Viktor és Manfred Weber 2015. június 4-én az Országházban.
photo_camera Orbán Viktor és Manfred Weber 2015-ben Budapesten Fotó: Miniszterelnökség/Anadolu Agency

A frakcióvezető szerint bár a magyar miniszterelnök nem kapott határidőt, egyértelművé tették neki, hogy következményei lesznek, ha nem változtatja meg a CEU-val szembeni irányvonalát. 

„Már csak rajta áll, hogy ezen elgondolkozzon, és remélhetőleg megtalálja a jó megoldást. Meg kell változtatnia a viselkedését, ez az, amit elvárunk tőle”- nyilatkozta Manfred Weber a találkozó után a Reutersnek

Szombat reggel az Európai Néppárt frakciója zárt ülést tartott, hogy rávegyék Orbán Viktor a CEU ellen hozott törvény módosítására. Siegfried Muresan, a Néppárt szóvivője a Politicónak azt mondta, Orbánnak szankciókkal kell számolnia, ha nem veszi figyelembe a brüsszeli figyelmeztetést, és nem tartja be az EU szabályait.

A találkozó után Siegfried Muresan már arról beszélt, Orbán Viktor elkötelezett amellett, hogy teljesítse az Európai Bizottság feltételét, vagyis hogy ne zárjon be a CEU. 

 Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azt mondta, miután a Néppárt elnöksége „nyílt és őszinte" beszélgetés folytatott Orbán Viktorral, azt követelték a Fidesztől és a magyar hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy teljesítsék az Európai Bizottság elvárásait. Az Elnök szerint a magyar miniszterelnök azt mondta, Magyarország ennek megfelelően fog cselekedni. 

Elegük lett az EU elleni kampányokból

Az Európai Néppárt az Orbánnal folytatott tárgyalás után kiadott egy szokatlanul kemény közleményt, amelyben kifejti, hogy az Európai Bizottság értékelése egy a magyar civilek és egyetemek képviselőivel folytatott tárgyalások után arra jutottak, hogy a Fidesszel folytatott párbeszéd önmagában már nem elég. 

Közölték, hogy a Néppárt elnöksége a tárgyaláson világossá tette a magyar miniszterelnöknek, hogy nem tűri, hogy korlátozzák a szabadságjogokat és figyelmen kívül hagyják a joguralmat.

Kikötötték, hogy a CEU maradjon nyitva, a magyar kormány függessze fel a határidőket és kezdjen tárgyalni az Egyesült Államokkal. 

Hangsúlyozták azt is, hogy a civil szervezeteket az egészséges demokráciák alkotóelemeinek tekintik, mivel a társadalmat képviselik, ezért tiszteletben kell tartani őket. 

Az Európai Néppárt ugyanakkor a Nemzeti Konzultáció EU-ellenes retorikáját is elfogadhatatlannak tartja. A legkeményebb kritikát pont az „Állítsuk meg Brüsszelt!”- plakátok miatt fogalmazták meg:

„Elfogadhatatlan szintre jutott a támadássorozat, amelyet a Fidesz évekkel ezelőtt indított Európa ellen. Ez a konzultáció súlyosan félrevezető.”

Emlékeztették a magyar miniszterelnököt, hogy az Európai Uniót az Európai Néppárt képviselői alapították. Hozzátették, hogy a döntéseket,a melyek Brüsszelben születnek, az európai kormányok, így a magyar kormány és az Európai Parlament, így a magyar emberek képviselők közösen hozzák.

Rogán szerint minden oké

Orbán Viktor magával vitte Brüsszelbe Rogán Antalt is, aki azt mondta, hogy a miniszterelnök a találkozón megerősítette, hogy Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal. 

Rogán Antal állt ki sajtótájékoztatót tartani az Európai Néppárt csúcstalálkozója közben
photo_camera Rogán Antal állt ki sajtótájékoztatót tartani az Európai Néppárt csúcstalálkozója közben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Tehát bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl azt természetesen komolyan fontolóra vesz”- nyilatkozta a köztévének a propagandaminiszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.