Kezd rájönni a kormány, hogy a népességfogyást nem lehet csak adókedvezménnyel megállítani

POLITIKA
2017 április 29., 11:00
comments 274

Úgy látszik, a kormány is érzi, hogy többet kellene tenni a népességfogyás megfékezéséért. A Portfolio szerint újfajta népesedési programon dolgozik a Emmi, mivel a 2018-as választások után Orbán Viktor a demográfiai válság kezelésével akar foglalkozni. A júniusig tartó költségvetési vitáig szeretnék lezárni a programról szóló egyeztetéseket. 

Ugyanis ha így halad a fogyás, akkor a legpesszimistább előrejelzés 2060-ra csak 6,7 millióan élnének az országban, de a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak 9,4 millióan.

Az gazdasági portál a tervek közül kiemelte, hogy 

szélesítenék az alanyi jogon járó támogatások körét, vagyis 2008 után újra emelkedne a családi pótlékot és a gyes-t. 

Hozzátették, hogy a nem alanyi jogon járó, családi adókedvezmény emelése is szóba jöhet. Megemlítik, hogy Orbán Viktor még mindig szeretné egyszámjegyűvé tenni a személyi jövedelemadót, és ha belefér, akkor a családoknál egy nagyobb járulékcsökkentés is jöhetne. Az MNB tavalyi versenyképességi javaslatcsomagjában szerepel a gyed felső határának növelése, és az egyszeri anyasági támogatás emelése is.

Megemlítik, hogy bár sokat vártak a CSOK-tól, de 2018-as költségvetés Költségvetési Tanács előtt lévő verziója csak szerény növekedést tartalmaz a lakástámogatások előirányzatán.

Felmerült az is, hogy a nyugdíjrendszernek figyelembe kellene vennie a gyermeknevelésre fordított egyéni erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát is, de ezt még az MNB tanulmánya is csak azzal merte bedobni, hogy ezzel óvatosnak kell lenni.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.