Egy jelentés szerint a Facebook elemzéseket oszt meg hirdetőkkel arról, hogyan befolyásolhatóak a fiatalok

TECH
2017 május 01., 21:04
comments 195

Az Australian elfogott egy jelentést a Facebook vezetőinek belső levelezéséből, és erre hivatkozva azt írják, hogy a közösségi hálózat nem csak folyamatosan monitorozza, de meg is osztja a hirdetőkkel a fiatalokról készült kutatási adatait. Ezek alapján a cég pontosan fel tudja mérni egy tinédzserről, mennyire érzi éppen magát sérülékenynek, értéktelennek vagy akár önbizalomhiányosnak, és ezt az információt harmadik félnek is átadja. 

A jelentés szerint a Facebbok posztok és fotók alapján pontosan meg tudja állapítani, épp milyen érzelmi állapotban vannak a fiatal felhasználók. Olyan kategóriák szerepelnek a levelezésben, mint "stresszes", "túlterhelt", "ideges", "szorongós", "haszontalan" vagy "kudarcos".

Az ausztrál lap szerint a dokumentumot két ausztrál cégvezető, David Fernandez és Andy Sinn készítették elő, és azért készült, hogy bemutassa, milyen pontos pszichológiai térképet tudnak készíteni a fiatalokról, tanulókról és első munkavállalókról. A prezentáció egy nagy ausztrál bank részére készült, és arra utal, hogy a vállalatnak óriási adatbázisa van a felhasználókról. 1,9 millió gimnazista, 1,5 millió egyetemista és 3 millió fiatal dolgozó van a listájukon, akiknek a hangulati változásaikról részletes információik vannak.  

A Facebook meglehetősen ellentmondásosan reagált az esetre: előbb részletes vizsgálatot ígértek, és sajnálatukat fejezték ki, később már nem ennyire megbánóan kommunikáltak, helyette "félrevezetőnek" címkézték a cikket, és azt állították, ők nem kínálnak eszközöket, amik megfigyelik a felhasználók hangulatát. Egy újabb közleményben már azt magyarázták, csak egy kutatási eredményt osztottak meg hirdetőkkel annak érdekében, hogy azok jobba értsék, hogyan fejezik ki magukat a felhasználók. Kategorikusan nem cáfolták, hogy készítenének hasonló kutatásokat a fiatalok érzelmi sebezhetőségéről, befolyásolhatóságáról Ausztrálián kívül.

A történet hitelességével kapcsolatban azért maradtak még kérdőjelek. A cikk írója például nem hozta nyilvánosságra magát a jelentést, csak idézett belőle, míg a Facebook ausztrál vezetésének egy tagja az újságírót kiritzálta, aki szerinte ismert arról, hogy "gyújtó hangulatú" cikkeket írogat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.