Nemrég még 400 millió dollárra értékelték a névtelen üzengetőprogramot, amit most egymillió dollárért hordtak szét

TECH
2017 május 01., 07:31
comments 38

2014-ben jelent meg a Yik Yak nevű applikáció, aminek az volt a lényege, hogy bárki bármit beírhatott névtelenül, és azt 2,5 kilométeres körzetben mindenki látta, aki épp használta a programot. 

A programról mi is írtunk akkor, mivel hamar kiderült, hogy a programot elsősorban középiskolai zaklatásokra lehetett remekül használni. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) a Yik Yak fejlesztői 73,5 millió dollárt tudtak bevonni, a vállalat csúcsán pedig a befektetők 400 millió dollárra taksálták az értékét. 

Mostanra viszont kipukkadt a Yik Yak-lufi: a héten a maradványait egy mobilfizetéssel foglalkozó vállalat, a Square vásárolta fel összesen egymillió dollárért. A hírek szerint elsősorban egyes mérnöki megoldásokat vásároltak meg ennyiért, eszük ágában sincs a Yik Yakot tovább futtatni. 

Az applikáció egyik alapítója, Tyler Droll már be is jelentette, hogy a következő hetekben fokoztatosan le fogják kapcsolni a Yik Yakot. 

A Yik Yak története túl mutat egyetlen cég bukásán: maga a műfaj, azaz a névtelenségre építő csetapplikációk is haldokolnak: 2014-ben történt berobbanásuk után szinte mind kimúltak, elsősorban mert nem volt melléjük fenntartható üzleti modell kitalálva. 

A Yik Yak jóval tovább húzta, mint a többi hasonló app, de decemberben már ki kellett rúgniuk az alkalmazottaik 60 százalékát. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.