Irán legfőbb vallási vezetője a túl nyugatos oktatási program miatt ment neki a kormánynak

Ali Hamenei ajatollah élesen nekiment az iráni kormánynak, azt állítva, hogy nyugati befolyású, az ENSZ által jóváhagyott oktatási programot akarnak bevezetni az országba. Az oktatási reform ellen már kikelt több szélsőkonzervatív vallási szereplő is, mivel szerintük az több ponton ellentmond az iszlám alapelveinek. 

Ali Hamenei megjegyzése politikai szempontból is jelentős: Iránban május 19-én lesznek választások, amikor Hasszán Rohani az újraválasztásáért száll majd versenybe. 

Hamenei honlapja szerint a legfőbb vallási vezető oktatók előtt beszélt arról, hogy országukban mindennek az alapja a Korán és az iszlám, és nem szabad hagyni, hogy a korrupt és destruktív nyugati életmód befolyásra tegyen szert. Ezért nem szabad azt sem hagyni, hogy elfogadják az országban az Oktatás 2030 névre keresztelt programot, aminek alapjait az UNESCO állította össze. 

Az ajatollah nem bontotta ki, hogy az oktatási programból pontosan mivel van baja, de más vallási vezetők főleg a nemek közötti egyenlőséget propagáló részletek miatt voltak kiakadva korábban. 

Hamenei arról beszélt, hogy ez az úgynevezett nemzetközi szervezet nagyhatalmak befolyása alatt áll, és egy teljesen más történelmi és kulturális háttérrel rendelkező országnak akarnak most előírni dolgokat. Az ajatollah beszédeinek visszatérő eleme, hogy a nyugati hatalmak ilyen puha eszközökkel próbálják meg megdönteni az iszlamista köztársaság kormányát. 

Az ajatollah szerint a végső szót majd Irán mondja ki. Ugyanakkor a legfőbb vezető az elmúlt hetekben többször is látványosan eltolta magától Rohanit, elég világos üzenetet küldve a fundamentalista szavazóknak. Viszont egyelőre az elnök egyik kihívója mögé sem állt oda: az iráni elnöki posztért több kifejezetten konzervatív vallási nézetet képviselő jelölt is ringbe száll. (Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.