Trump várhatóan nem fogja felszámolni Obama bankokra szabott szabályait, inkább csak kevésbé szigorú vezetőket nevez ki a felügyeletek élére

2017 május 7., vasárnap 17:47
177

Donald Trump egyik kampányigérete volt, hogy fel fogja számolni az Obama elnöklése alatt bevezetett bankrendszeri szabályozások egy jelentős részét. Most a Financial Timesnak arról beszéltek wallstreeti bankárok, törvényalkotók és a szabályozási oldal szereplői, hogy ebből valószínűleg nem lesz semmi. 

Ehelyett a bankárok inkább abban bíznak, hogy a bankfelügyeleti szervek élére kerülhetnek majd olyan szereplők, akik a változatlan törvényi keretek között ugyan, de kevésbé akarják majd szorosan fogni a nagybankok gyeplőit. 

Azaz várhatóan érdemi változás nem lesz a bankok működését ellenőrző Dodd-Frank törvényben. A 2008-as válság után megszületett szabályozást jelenleg Trump megbízásából a pénzügyminisztérium vizsgálja éppen felül, várhatóan jövő hónapban számolnak majd be az eredményekről. 

A nagybankok név nélkül nyilatkozó vezetői mind egyetértettek abban, hogy nagyon kevés esélyt látnak arra, hogy a Trump-kormány tényleg érdemben hozzányúljon a törvényhez. Egyrészt a Kongresszusban sem lenne meg ehhez valószínűleg a szükséges támogatás, ha pedig politikai vita indulna a kérdésről, az árthatna a befektetési kedvnek is. 

Ezért tartják sokan jóval valószínűbbnek, hogy Trump inkább a kulcsposztokra rak majd olyan szereplőket, akiktől kevéssé lehet szigorú fellépésre számítani. 

A SEC élére múlt héten neveztek ki egy egykori vállalati ügyvédet, Jay Claytont. Még ugyanazon a napon a felügyelet olyan tranzakciókat hagyott jóvá, amit szakértők kockázatosabbnak ítéltek, mint bármilyen ügyletet, ami mostanában megtörtént. 

Szintén a múlt héten kapott új, átmeneti vezetőt a nagybankokat felügyelő OCC is. A szenátus bankügyi bizottságának demokrata vezetője Keith Noreika kinevezését nyugtalanítónak nevezte. 

Szektorbeli szakértők szerint a legfontosabb jelenleg betöltetlen poszt a FED felügyeletért is felelős alelnökének a posztja, leginkább azt érdemes majd figyelni, hogy ide kit választ Trump. (Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt