Erna Solberg: Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket

2017 május 8., hétfő 12:46
360

A norvég miniszterelnök szerint Magyarországnak és Lengyelországnak engedélyeznie kell a civil szervezetek független finanszírozását az 1 milliárd eurós, jelenleg meghosszabbításra váró norvég segélyprogram keretében – írta meg az EUObserver.

Az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál azt írja, Lengyelország és Magyarország azt akarja elérni, hogy Norvégia álljon el attól a követelésétől, hogy a civil szféra támogatására szánt ún. EGT Alapok szétosztása olyan adminisztratív testületen keresztül történjék, ami független lenne a két ország kormányától. Solberg ezt a kérést elutasította.

„Nem engedhetjük meg Lengyelországnak és Magyarországnak, hogy teljes mértékben felügyelje a civil társadalomnak szánt pénzeket. Független szervezeteknek kell ezzel foglalkozniuk”

– mondta Solbert az NTB norvég tévének. Arra figyelmeztetett, az „illiberális” hatalmak nem értik, hogy a civil szférának miért kell függetlennek lennie.

„A civil szférát államilag nem kontrollálhatják”

– mondta a norvég miniszterelnök, aki a Konzervatív Párt és bevándorlás-ellenes Haladó Párt alkotta kormánykoalíció élén áll.

Az EUObserver szerint Solberg felvetette ezt a kérdést, amikor a múlt héten Brüsszelben tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Fotó: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix / AFP

A nem EU-tag Izland, Liechtenstein és Norvégia, cserébe azért, hogy hozzáférhessen az EU egységes piacához, kezdeményezte az ún. EGT Alapok létrehozását a szociális és gazdasági egyenlőtlenség csökkentése érdekében 15 fejletlenebb EU-s tagországban.

A következő, 2021-ig szóló programban Lengyelország 809 millió, Magyarország pedig 215 millió eurós segítséget kapna. A pénzek durván 10 százalékát civil szervezetek kapják, amik kötelezően a támogatási program kedvezményezettjei.

A Norvégia és Lengyelország közötti tárgyalások holtpontra jutottak a pénzek szétosztásáról, a Magyarországgal folytatott megbeszélések következő fordulója pedig május végén lesz.

Frank Bakke-Jensen norvég EU-ügyi miniszter, akit a tárgyalások lebonyolításával bíztak meg, az NTB tévének azt mondta, reméli, hogy az év végére lezárják a tárgyalásokat. Nem tart attól, hogy a szóban forgó országok felállnak a tárgyalóasztaltól. Mint fogalmazott: a fiatal demokráciák számára jó „edzőtábort” jelentenek az ilyen tárgyalások. (MTI, EUObserver)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt