Megejtően őszinte volt a kormány, amikor egy Pesti Srácok-linkkel válaszoltak

Média
2017 május 08., 09:59
comments 114

Azt minden szemmel és agyvelővel bíró, nem is feltéltenül ellenzéki újságolvasó pontosan tudja, hogy a "kormánymédia" ma Magyarországon nem kormányhoz hasonló elveket valló, vagy vele szimpatizáló független szerkesztőségeket, hanem egyetlen központból irányított, szigorúen kézben tartott kormányzati gépezetet jelent. De azért ezt nem szokták nyíltan bevallani.

Éppen azért tökéletes korfestő illusztráció a Kreatív esete. A médiapari szaklap pár napja elküldött néhány száraz, tárgyszerű kérdést a Kormányzati Tájékoztatási Központnak a településkép-védelmi törvény végrehajtását kijelölő kormányrendelettel kacsolatban. (Ez szabályozza például a közerületi politikai és egyéb plakátok kihelyezését).

Ezt írta a Kreatív munkatársa:

"Tisztelt Sajtóosztály!

A múlt hét pénteken a Magyar Közlönyben megjelent, a településvédedelemről szóló, 2016-os LXXIV. törvény végrehajtási menetét kijelölő 104/2017-es számú kormányrendelettel kapcsolatban szeretnék néhány kérdést feltenni.

- Kérdésem az lenne, hogy milyen szakmai okok indokolják, hogy a türelmi idő lejárta után, 2020-tól nem lehet ragasztani a plakátokat?

- Jelenleg egy építési hálón elhelyezett hirdetés akár több száz négyzetméter is lehet, a rendelet ehhez képest 9 nm-ben maximalizálja az ott megjelenő hirdetések méretét is. Ezen szabályozásban milyen okok játszottak közre?

- Egyeztettek-e szakmai szervezetekkel a rendelet megalkotása előtt?"

Amire a Központ illetékese ezzel a Pesti Srácok-linkkel válaszolt:

http://pestisracok.hu/simicska-lajos-elegedetlen-megszunnek-varosokat-ellepo-plakaterdok/

Ennél minimalistább módon nem is lehetne beismerni, hogy a kormánymédia lapjai a központ utasításait követve a kormányzat konkrét részeinként funkcionálnak.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.