Aki begyakorolta a cosinustételt a matek érettségire, az jól járt

oktatás
2017 május 09., 06:57
comments 104

Elkezdték írni a matematika érettségit a középiskolákban. Az első rész 10-12 feladatból áll, ezekben alapfogalmakat kell tisztázni. definíciókra, egyszerű összefüggésekre kérdeznek rá. 45 perc van rá. 

Az eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint átlagos nehézségű volt a feladatsor, amiben nem volt igazán meglepetés: logikai feladatok, logaritmus, gráf, sorozat, valószínűségszámítás, utóbbival szokott a legtöbb probléma lenni. A korábban közzétett mintafeladatsorban szerepelt egy cosinustételes feladat, ilyen végül az éles vizsgán is volt.

A nehezebb a második rész. Erre 135 perc van. Két részből áll. Az első: három olyan feladat, amire külön-külön 9-14 pontot lehet kapni. Az újdonság, hogy ezeken belül részkérdések is vannak, így nem tökéletes megoldások után is járhatnak pontok, merthogy eddig ez nem így volt, valaki vagy megkapta az összes pontot, vagy egyet sem. A második: három 17-17 pontos feladatot, amiből kettőt kell megoldani, tetszés szerinti, hogy melyiket. 

Az eduline szaktanár nyilatkozója szerint kevesebb a diákoknak általában problémát okozó valószínűségszámítás, mint korábban, van síkgeometria, sorozatok, statisztika, egyenletmegoldás, függvények, de például a szintén mumus koordinátageometriai feladat nem olyan nehéz. Ami problémát okozhat, az a síkgeometria, de az a válaszható feladatok között van, ha valakinek nem megy, van két másik lehetősége. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.