Trump jóváhagyta: fegyverekkel segítik az Iszlám Állam ellen harcoló kurdokat

külföld
2017 május 09., 19:57
comments 116

Pentagoni forrásra hivatkozva írja a BBC, hogy jóváhagyta Donald Trump azt a határozatot, ami szerint fegyvereket küld az Egyesült Államok az Iszlám Állam ellen harcoló kurd csapatoknak. A Pentagon szerint a lőszereket, kézi fegyvereket, géppuskákat, nehéz gépfegyvereket, és páncélozott járműveket adnának az SDF, a szíriai demokratikus erők kötelékeiben harcoló alakulatnak. A Trump-kormányzat kulcsfontosságúnak tartja a kurdcsapatokat az Iszlám Állam elleni, Szíria északi és keleti vidékein folyó harcban, ezért döntött a fegyverszállítás mellett, teszi hozzá a BBC. Az elnöki hivatal felkészült Törökország reakciójára, ami terroristaként tekint a kurdok fegyveresekre. A kurd YPG-ből és arab milíciákból álló SDF jelenleg a szíriai Tabqa városát ostromolja, ami alig 50 kilométerre fekszik az Iszlám Állam központjától, Rakkától. 

Milan típusú rakétavetők
photo_camera Fotó: John Moore

Közben reagált Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Fehér Ház azon bejelentésére, hogy a jövőben

drasztikusan csökkentenék az amerikai ENSZ-hozzájárulások összegét, a Pentagon kiadásait pedig "történelmi" mértékre emelnék.

Mogherini az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendezvényén beszélt kijelentette, hogy

"lényeges, hogy mindnyájan folytassuk az ENSZ-szervezetek finanszírozását. Ugyanolyan fontosak a béke szempontjából, mint a védelmi kiadások, sőt még fontosabbak."

Az Egyesült Államok az ENSZ legnagyobb befizetője:

tagdíja a működési költségek 22 százalékát, a békefenntartó műveletek költségvetésének 29 százalékát fedezi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.