Az Eximbank szerint a magyar export egyik nagy sikere lehet a 600 busz, amit Teherán rendelne

gazdaság
2017 május 11., 10:27
comments 77

Az Exim Bank és Biztosító 2021-ig az exportra termelő mikro-, kis- és közepes vállalkozások több mint 50 százalékát szeretné pénzügyi termékeivel elérni, ennek érdekében például a 2017 második felében induló Jövő exportőrei programmal 100 milliárd forint új hitellehetőséget nyit meg a magyar vállalkozások számára – mondta Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója az MTI-nek adott interjúban.

A Jövő exportőrei program a fejlődő vagy jövőbeni exportőröknek, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak nyújtana finanszírozást, a másik termékcsalád az EU-ba és a fejlett piacokra exportáló vállalkozásoknak kínált rövid lejáratú hitelbiztosítás, amit az évi 2 millió eurós export árbevétel alatti piaci szereplők igényelhetnek majd.

Urbán szerint az év végére az Eximban hitel- és garanciaállománya várhatóan meghaladja a 920 milliárd forintot. A belföldi és nemzetközi befektetési alapok fókuszában is a külpiacokon megjelenő kis- és közepes vállalkozások állnak. Tavaly 442 milliárd forint új hitelt folyósítottak, minek több mint 20 százaléka az ázsiai térségbe irányuló exportot szolgálta. Az Exim 826 milliárd forintnyi hitel- valamint 29 milliárd forintnyi garanciaállománnyal zárta az évet, és 511 milliárd forintnyi többletexport és 51 milliárd forintnyi belföldi többlettermelés megvalósulását támogatta. Urbán szerint a 2016-os 44,7 milliárd forintos tőkeemelés mellett az Exim a tevékenységével 280 milliárd forinttal járult hozzá a hazai GDP növekedéséhez.

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója
photo_camera Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója Fotó: M1

A vezérigazgató azt állítja, hogy a keleti és déli nyitás stratégiájának megvalósításában is „erős az Exim jelenléte”, a program meghirdetésekor a bank 133 ország kockázati felmérését végezte el.

Urbán Zoltán elmondta, hogy az Exim szeretné fellendíteni az Iránba irányuló magyar exportot, többek között azért, mert a szankciók meghirdetése előtt Iránba több mint 350 millió euró értékben exportált Magyarország, míg most annak csak az egytizedét éri el a magyar kivitel. Az Exim már egy iráni állami bankkal és egy iráni biztosítóval is együttműködési megállapodást írt alá a magyar kivitel előmozdítására. Mint mondta:

a magyar export egyik nagy sikere lehet a Teherán város önkormányzata által aláírt szándéknyilatkozat 600 hazai busz megrendeléséről.

Emellett az egyik üdítőital-ipari cégnek is kedvező perspektívái vannak Iránban, tavaly december óta forgalmazzák a termékeiket, a szomszédos Azerbajdzsánban 2 év alatt 40 százalékos piaci részesedést értek el. Növényvédő szerek, vetőmagok, növényi tápanyagok, műanyagipari termékek exportját is megkezdték, további tárgyalások folynak orvosi berendezések és takarmánykeverék exportálásáról. Elképzelhető, hogy az ebből a célból létrehozott 85 millió eurós keret kevésnek bizonyul – mondta a vezérigazgató.

Urbán Zoltán szerint az Eximbank aktív szereplője különböző tőkealapoknak is, a bank 30 millió dollárral vett részt 2014-ben a Kínai Közép-Kelet-Európai Befektetési Alap létrehozásában. Az alap 2 év alatt csaknem 500 millió dollárt helyezett ki a térségben, Magyarországon pedig már több mint 90 millió dollárt fektetett be a felsőoktatásba és az infokommunikációs szektorba – mondta Urbán. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.