Gigantikus cybertámadás indult a világban

internetek
2017 május 12., 16:09
comments 398

Elsőnek csak a brit egészségügyi rendszer és spanyol vállalatok elleni támadásról érkeztek hírek pénteken, de mostanra úgy tűnik, hogy egy globális cybertámadás zajlik éppen, ami egyes elemzések szerint minden idők legnagyobb támadása lehet. 

link Forrás

A BBC cikke szerint több ezer számítógépet támadtak meg olyan zsarolóvírussal, ami Bitcoinban követel 300 dollárt a gép tulajdonosától azért, hogy visszakaphassa a gépe fölötti irányítást. A támadást 74 országból jelentették, Nagy-Britannia mellett számos európai országban, az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban is vannak fertőzött gépek és a megtámadott gépek száma folyamatosan nő. 

link Forrás

Az IT-biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint egységes támadásról van szó. A beszámolók szerint a WannaCry névre keresztelt kártevő különféle variánsai támadták meg a Windows egy biztonsági résén keresztül a számítógépeket. A Windows még márciusban kiadott egy frissítést, de a jelek szerint sok helyen nem frissítették azóta az operációs rendszerüket. 

link Forrás

Kevin Beaumont IT-szakértő arról beszélt a BBC-nek, hogy még sosem látott ahhoz hasonlót, mint amilyen tempóban ez a vírus terjed az európai szervezetek informatikai rendszerében. 

A Financial Times információi szerint a támadást indító hackerek olyan eszközöket használhatnak, amiket az NSA-tól lophattak el. Az amerikai kémügynökség számára kifejlesztett Eternal Blue nevű eszközt alakíthatták át egy jóval virulensebb zsarolóvírussá. Az Eternal Blue-t hetekkel ezelőtt tette elérhetővé egy Shadow Brokers nevű hackercsapat, akik mögött amerikai szakértők Oroszországot sejtik.  Az NSA eszköze lehetőséget biztosít arra, hogy a kártevő a fájlmegosztó protokollokon keresztül terjedjen szervezetek között. 

Világszerte több nagyvállalat rendszerét is érintették a támadások, mivel a vírus kifejezetten a vállalati kommunikációra összekötött számítógépek között terjed könnyedén. A Beeping Computer arról ír, hogy a Telenor Magyarország is a megtámadott vállalatok között lehet. Írtunk a Telenor sajtóosztályának, amint megtudunk további részleteket, beszámolunk róla. (BBC, Financial Times

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.