Gigantikus cybertámadás indult a világban

Elsőnek csak a brit egészségügyi rendszer és spanyol vállalatok elleni támadásról érkeztek hírek pénteken, de mostanra úgy tűnik, hogy egy globális cybertámadás zajlik éppen, ami egyes elemzések szerint minden idők legnagyobb támadása lehet. 

A BBC cikke szerint több ezer számítógépet támadtak meg olyan zsarolóvírussal, ami Bitcoinban követel 300 dollárt a gép tulajdonosától azért, hogy visszakaphassa a gépe fölötti irányítást. A támadást 74 országból jelentették, Nagy-Britannia mellett számos európai országban, az Egyesült Államokban, Kínában és Oroszországban is vannak fertőzött gépek és a megtámadott gépek száma folyamatosan nő. 

Az IT-biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint egységes támadásról van szó. A beszámolók szerint a WannaCry névre keresztelt kártevő különféle variánsai támadták meg a Windows egy biztonsági résén keresztül a számítógépeket. A Windows még márciusban kiadott egy frissítést, de a jelek szerint sok helyen nem frissítették azóta az operációs rendszerüket. 

Kevin Beaumont IT-szakértő arról beszélt a BBC-nek, hogy még sosem látott ahhoz hasonlót, mint amilyen tempóban ez a vírus terjed az európai szervezetek informatikai rendszerében. 

A Financial Times információi szerint a támadást indító hackerek olyan eszközöket használhatnak, amiket az NSA-tól lophattak el. Az amerikai kémügynökség számára kifejlesztett Eternal Blue nevű eszközt alakíthatták át egy jóval virulensebb zsarolóvírussá. Az Eternal Blue-t hetekkel ezelőtt tette elérhetővé egy Shadow Brokers nevű hackercsapat, akik mögött amerikai szakértők Oroszországot sejtik.  Az NSA eszköze lehetőséget biztosít arra, hogy a kártevő a fájlmegosztó protokollokon keresztül terjedjen szervezetek között. 

Világszerte több nagyvállalat rendszerét is érintették a támadások, mivel a vírus kifejezetten a vállalati kommunikációra összekötött számítógépek között terjed könnyedén. A Beeping Computer arról ír, hogy a Telenor Magyarország is a megtámadott vállalatok között lehet. Írtunk a Telenor sajtóosztályának, amint megtudunk további részleteket, beszámolunk róla. (BBC, Financial Times

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.