Ismerjék meg Ben Ferenczet, az utolsó élő nürnbergi ügyészt, aki egymaga 22 SS-tisztet ítéltetett el Nürnbergben

történelem
2017 május 14., 09:33
comments 204
Benjamin Berell Ferencz, az utolsó élő nürnbergi ügyész.
photo_camera Benjamin Berell Ferencz, az utolsó élő nürnbergi ügyész. Fotó: ADAM JONES/WIKIMEDIA COMMONS CC BY-SA 3.0

A most 97 éves Ben Ferencz egymaga 22 SS-tisztet állított az igazságszolgáltatás elé. Ferencz, akinek a szülei az első világháború után hagyták el Erdélyt akkor még csecsemő fiukkal, a II. világháborúban egyszerű közlegényként tért vissza Európába. Itt hamarosan egy új, különleges egységhez vezényelték, amit a nácik háborús bűneinek feltárásával bíztak meg.

Így jutott el például egy frissen felszabadult haláltáborba is, ahol egy túlélő fiú, akinek az apja nem sokkal a tábor felszabadítása előtt vesztette életét, elmesélte, hogy az apja hogyan rejtegette a hóna alatt a kenyeret, hogy a fiának is jusson. "Hihetetlen történetek voltak, de megtörténtek" - emlékezett vissza.

A németek feltétel nélküli megadása után Ferencz rövid időre hazatért, de hamarosan megbízták egy a náci háborús bűntettek elkövetőinek azonosítását végző kutatócsoport vezetésével. Munkája során bukkant rá egy titkos iratkötegre, amely az Einsatzgruppék tevékenységét taglalta.

"Napi jelentések voltak a keleti frontról, hogy melyik nap melyik csoport melyik városban mennyi zsidót ölt meg" - mesélte. Mint mondja, háromezer SS-tisztet képeztek ki csak arra, hogy szenvtelenül meggyilkoljon minden zsidót, aki az útjukba kerül. A jelentések vérfagyasztók voltak. Egy Kijevből érkezett jelentés például szikáran leírta, hogy hogyan hívták össze és végezték ki a városban lakó 34 ezer zsidót, köztük nőket és gyerekeket, akiknek a kivégzés előtt még ruháiktól is meg kellett válniuk. "Napokig tartott" - állt a jelentésben.

Ferencz hamarosan összegezni kezdte az adatokat. "Hamarosan egymillió embernél jártam. Egymillió embernél, akit így öltek meg. Az több, mint ahány emberrel az egész életedben találkozol" - mesélte. Ekkor fogta magát, és a következő géppel Berlinből Nürnbergbe repült, ahol azt mondta a törvényszéket vezető Taylor tábornoknak, hogy "egy újabb pert kell indítanunk".

De mert ekkor már a folyamatban levő perek minden ügyészt lekötöttek, Taylor tábornok azt felelte neki, hogy ha bíróság elé akarja állítani az Einsatzgruppék tagjait, azt neki magának kell megtennie. És bár korábban saját bevallása szerint még tárgyalóteremben se járt, munkája eredményeként 22 SS-tisztet ítéltek el, akik közül négyet ki is végeztek.

Bő hetven év távlatából visszatekintve ugyanakkor állítja, hogy a szörnyű rémtetteket elkövető nácik nem "vadállatok" voltak, hanem "intelligens, hazafias emberi lények". Vagyis szerinte a tanulság az, hogy

"a háború máskülönben tisztességes emberekből csinál gyilkost".

(Via The Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.