Mi az a "szén buborék" és miért kell odafigyelnünk rá?

meetup
2017 május 14., 12:58

Látogatóink visszatérő kérdése, hogy miért nincs és mikor lesz angol nyelvű Science Meetup Budapesten. Hivatalos "álláspontunk" ebben a kérdésben (amit most is felvállalunk), hogy az esemény elsődleges célja a tudományos ismeretterjesztés és nem a nyelvoktatás, előbbi célt pedig legjobban az szolgálja, ha előadóink anyanyelvükön, a lehető legjobb tudásuk szerint mutatják be munkájukat a látogatóknak.

De ez nem jelent dogmatikus elzárkózást az angol nyelvű ismeretterjesztéstől, hiszen adott esetben - pl. ha az előadó nem magyar anyanyelvű - ez akár indokolt is lehet. Épp ezért most belevágnánk egy új (spin-off) sorozatba is, ahol egy picit más formában (egy előadóval alkalmanként), de angol nyelven lehetne aktuális tudományos vonzatú kérdésekről hallani.

Szóval indul a BudapestScienceMeetup+, ahol első előadónk csütörtökön Anthony Hobley a Carbon Tracker CEO-ja lesz, aki a "szén buborék" veszélyeire fogja felhívni a figyelmet.

És hogy mi is az a "szén buborék"? Ahhoz, hogy a Földnek esélye legyen a globális fölmelegedés kritikus 2°C küszöbértékén belül tartására, a tőzsdére vezetett cégek meglévő szén, kőolaj és földgázkészleteinek 60-80%-átnem lehet fűtőanyagként felhasználni. Ráadásul az éghajlat-változással kapcsolatos politikai lépések mellett azzal is számolni kell, hogy új energiagazdálkodási szokások terjedhetnek el nagyon gyorsan (pl. ha az elektromos autók elterjedésének mai trendje folytatódik, 2025-ben naponta mintegy két millió hordóval, 2050-ben pedig már mintegy napi 25 millió hordóval kisebb nyersolaj fogyasztás valószínűsíthető). Ez pedig azt jelenti, hogy a szén, kőolaj és földgázkészletek kiaknázásával és feldolgozásával foglalkozó vállalatok tőzsdei értéke (amely egyelőre szinte a teljes szénhidrogénkészlet kiaknázásával számol) a következő évtized során akár 2.2 trillió dollárral csökkenhet. Ha nem készülünk fel erre időben, az az egész pénzügyi rendszert a 2008-as válsághoz hasonló módon megrengetheti.

photo_camera Forrás: CarbonTracker

Külön köszönet az előadás megvalósításához nyújtott támogatásért a budapesti Brit Nagykövetségnek, illetve az Asimov Alapítványak.

A rendezvény ingyenes, de ha részt vennétek, kérlek regisztráljatok itt. Gyertek minél többen, mert akkor biztos, hogy lesz folytatás is!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.