Észak-Korea nagy lépést tett egy interkontinentális rakéta felé

2017 május 15., hétfő 7:37
154
Ehhez a Hvaszong típusú rakétához hasonlót tesztelhettek május 14-én az észak-koreaiak. A vasárnap tesztelt rakéta képes visszatérni a légkörbe, ami az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztésének a kulcsa. Fotó: ED JONES/AFP

A nyugati és szövetséges titkosszolgálatoknak és szakértőknek még nem sikerült azonosítaniuk annak a rakétának a típusát, amit Észak-Korea vasárnap lőtt ki a kuszongi támaszpontról a Japán-tenger irányába. Az amerikai haderő Csendes-óceáni Parancsnoksága szerint a röppályája alapján nem tűnik az Egyesült Államokat is elérni képes, interkontinentális ballisztikus rakétának.

A dél-koreai hadsereg adatai alapján viszont a vasárnapi tesz így is komoly és aggasztó fejlemény. Ezek szerint a szinte nyílegyenesen fellőtt rakéta kétezer kilométeres magasságot elérve, hétszáz kilométer megtétele után csapódott a Japán-tengerbe, vagyis képes kilépni a légkörből és visszalépni a légkörbe - ez pedig kulcsfontosságú egy interkontinentális rakéta fejlesztésénél.

Melissa Hanham védelmi szakértő elemzése szerint szokatlan, hogy egy rakétát ilyen nagy szögben lőjenek ki, de a választott kilövési szöggel tesztelhették a hőpajzsait. Normális kilövési szöggel egy ilyen rakéta hatótávolsága 4500 kilométer lehet, vagyis az Egyesült Államok kontinentális részeit nem érné el, Guamot viszont már igen.

Észak-korea emellett azt is állítja, hogy új rakétája képes nagyméretű nukleáris töltet szállítására. Ez szintén kulcsfontosságú fejlemény. Észak-Koreának bizonyítottan vannak atomfegyverei, de eddig nem rendelkezett ezek célba juttatására eszközökkel, illetve eddig nem volt képes eléggé lekicsinyíteni a tölteket ahhoz, hogy rakétára szerelhesse azokat. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt