Németország és Franciaország menetrendet készít az EU és az euroövezet továbbfejlesztésére

külföld
2017 május 15., 17:10
comments 132

Angela Merkel kancellár hétfőn Berlinben Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott megbeszélése után bejelentette, hogy Németország és Franciaország közösen „menetrendet” (road map) készít az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről.

Merkel a francia államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, ez az EU-s integráció elmélyítését, az unió hatékonyságának növelését és az euróövezet megerősítését, válságtűrő képességének fokozását célozza. Emmanuel Macron szerint „újra meg kell alapítani” az Európai Uniót és az euróövezetet.

Mindketten úgy vélik, akár az EU működéséről szóló Lisszaboni Szerződés módosítása is szóba kerülhet. Ha kormányközi megállapodások útján nem lehetséges a kívánt változtatások végrehajtása, Németország készen áll napirendre emelni a szerződésmódosítás ügyét – mondta Angela Merkel, aki szerint a folyamatosan változó világban az EU szerkezete és a működéséről szóló szerződés nem lehet változtathatatlan, különben az EU „minden oldalról támadhatóvá válik”. Az EU megújításában „nem lehetnek tabuk” – mondta a vasárnap hivatalba lépett francia elnök, akinek első külföldi útja a berlini bemutatkozó látogatás volt.

Emmanuel Macron – akit a berlini kancellári hivatalnál több százan ünnepelve vártak – elmondta, hogy a két kormány közös testületet állít fel a road map kidolgozására. A munkát a tervek szerint a két kormány közös ülésen zárják le júliusban, a francia parlamenti választások után.

photo_camera Fotó: Tobias Schwarz/AFP

Több területen már rövid távon eredményeket lehet elérni, ezek a közös menekültügyi politika, a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás és a kereskedelem – mondta a francia elnök, aki szerint több pragmatizmusra, kevesebb bürokráciára és olyan Európára van szükség, ami „megvédi polgárait”. A menekültpolitikában „több realizmussal” kell tevékenykedni – mondta.

Németország és Franciaország kapcsolata „történelmi pillanathoz” érkezett, az együttműködést egész Európa érdekében tovább kell fejleszteni, hogy feltartóztassák a populisták előrenyomulását – mondta Emmanuel Macron, aki „nyitott, közvetlen és konstruktív” viszonyra törekszik Berlinnel. Angela Merkel szerint „történelmileg nagyon érzékeny pillanat” a mostani, amit meg kell ragadni, és úgy kell dolgozni, hogy az emberek „Európa megerősítéseként” értékeljék a munka eredményét. Ezért a német-francia kapcsolatokban is „új lendületre” van szükség.

Emmanuel Macron a hazai terveiről szólva kiemelte, hogy az utóbbi 30 évben senkinek sem sikerült megoldani a tömeges munkanélküliség gondját Franciaországban, így az új párizsi vezetés ennek a feladatnak szenteli magát. Angela Merkel támogatást ígért a francia államfő törekvéseihez, mondván: Németország csak akkor virágozhat, ha Európa virágzik, amihez erős Franciaország kell.

Emmanuel Macron kérdésre válaszolva kijelentette, hogy soha nem támogatta a közös euróövezeti állampapír elképzelését vagy az államadósság „közösségiesítését” szolgáló más megoldásokat, mert azok felelőtlen gazdálkodáshoz vezethetnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.