Na, helló röfik: 42 százalékkal több élő sertés hagyta el az országot az év elején

gazdaság
2017 május 17., 04:23
comments 68

Megugrott a kivitel a magyar sertéspiacon, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) szerint az év első két hónapjában 19 százalékkal több sertéshús és 42 százalékkal több élő sertés hagyta el az országot - írja a szerdai Magyar Idők.

Románia 18 százalékkal, Szlovákia 19 százalékkal több, míg Ausztria 8 százalékkal kevesebb sertést vásárolt Magyarországtól. Horvátországba több mint a háromszorosára bővült a kiszállítás. 

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára a lapnak elmondta, hogy az élőállat-kivitel önmagában nem jelent jelentős bővülést, a teljes export néhány százezer állatra tehető. 

A szakember szerint üdvözlendő, hogy nagyobb arányban nő a kivitel, mint a behozatal. A kérdés azonban az, hogy a statisztikában a kereskedelem által behozott hús mennyisége is szerepel-e, vagy csak a feldolgozók által beszerzett mennyiséget ölelik fel az adatok. A két kategória megítélése között ugyanis jelentős különbségek vannak.

Menczel Lászlóné szerint az élő sertés felvásárlási ára egy év alatt alaposan megugrott. A 2016 elején tapasztalt 300 forintos kilónkénti szintről mára 500 forint fölé emelkedett. Bár a növekedés üteme lassulhat, a következő időszakban is magas árakra kell számítani a piacon.

Az AKI adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 18 százalékkal volt magasabb 2017 áprilisában, mint 2016 azonos hónapjában. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.