Kultúrharc Vásárhelyen: gyorsan átnevezték az utcákat, már Táncsics is csak simán komcsinak számít

POLITIKA
2017 május 18., 10:43
comments 116

Villámgyors akciót hajtott végre a Hódmezővásárhelyt irányító kormánypárti többségű testület. Május 12-én megszavazta, május 15-én életbe léptette, május 16-án pedig már meg is valósította a tömeges utcaátnevezési tervét, amennyiben ezen a napon ki is kerültek az új utcatáblák. Helyi levélírónk szerint anélkül, hogy erről a lakossággal egyeztettek volna. Szerencséjük, hogy az okmányváltások költségét az önkrományzat állja.

Gorkij, Ormos Ede, Somogyi Béla, Martinovics Ignác és Táncsics Mihály 

helyett jött

Gácsi László, Németh László, Tisza István, Görgei Artúr és Bethlen István

Hogy miért történt ez az egész? A promenad.hu cikke szerint

A névváltoztatást egyébként azzal indokolták az ülésen, hogy az ideológiailag vitatott személyeket a városhoz szorosan kötődő személyekre igyekeznek cserélni. 

A hódmezővásárhelyi Fidesz által ideológiailag vitatott Táncsics Mihály mondjuk kétségtelenül baloldali volt, de természetesen semmiféle bűnös rezsimhez nem lehetett köze, már csak azért sem, mert 1884-ben meghalt. Eddig úgy tűnt, hogy a Fidesz is a 48-as forradalom hősei között tartja számon, eszerint nemsokára kikerül a törikönyvekből.

Táncsics eltűntetése annyira abszurd, hogy az ő ügyében felszólalt Korsós Ágnes címzetes főjegyző is, aki a lépést azzal indokolta, hogy ők egyáltalán nem tagadják meg Táncsicsot, pusztán arról van szó, hogy Táncsicsról két utca is el volt nevezve a városban, ami nem szerencsés dolog. Csakhogy a másik Táncsics utca a városhoz tartozó, de attól távolabb eső Kútvölgyön van. Ráadásul közel sem igaz, hogy Vásárhelyen ne akadnának duplázó névadók.

A városban - vagyis a centrumban és Kútvölgyön - ugyanígy van két Petőfi Sándor, Rákóczi és Dózsa György utca/út, Szent Istvánnak pedig van utcája és tere is. 

Somogyi Bélával a vásárhelyi átnevezőknek két baja lehetett: újságíró volt és baloldali. A szociáldemokrata lapszerkesztő-tanító ugyanis közismert módon kifejezetten szembenállt a kommunistákkal és a Tanácsköztársasággal, amiben nemcsak hogy nem vállalt szerepet, de nyilvánosan is bírálta azt. Egy évvel a kommün után szélsőjobboldali különítményesek ölték meg, amiért cikkeket írt a fehérterrorról, plusz zsidó is volt. Somogyi és Bacsó Béla megölése még a Horthy-Magyarországon is akkora botrányt kavart, hogy komoly része volt a szélsőséges különítmények felszámolásában.

Lázár is fellépett

Az utcaátnevezésekről döntő ülésen maga Lázár János, a város országgyűlési képviselője és egykori polgármestere is részt vett, sőt egyenként meg is indokolta, hogy miért éppen azokra cserélték le a túl balosnak tartott eddigi névadókat, akikre. Eszerint

  • Gácsi Lászlónak, a helyi mártírnak eddig nem állított méltó emléket a város. (A mérleggyári munkás volt a forradalom egyetlen vásárhelyi halálos áldozata, egy néma tüntetésen, tisztázatlan körülmények között lőtték agyon, már 1956. decemberében)
  • Görgeinek utcát adni társadalmi kezdeményezés volt
  • Tisza István Hódmezővásárhely díszpolgára is, így helyes, hogy a város utcát nevez el róla.
  • Bethlen István országgyűlési képviselője volt a városnak
  • A város 20. századi életében Német László fontos szerepet töltött be, a Kossuth díját is felajánlotta a Bethlen gimnázium könyvtárának felújítására

Kétségbe azért nem kell esni, mert ennyi ideológiai alapú, nyomasztó átnevezgetés ellenére Hódmezővásárhelyen olyan pompás nevű közterületek maradtak meg, mint a

Bélacigány utca, Borz utca, Hosszú utca, Kanyargós utca, Rövid utca, Száraz utca, Vidám utca, Jószomszédok utca, Kertbarát utca, Oldalkosár utca, és Tuhutum utca.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.