A globális felmelegedés veszélyei: betört a víz a sarkvidéki raktárba, ahol a bolygó vetőmagmintáit tartják

időjárás
2017 május 19., 18:32
comments 85

2008 februárjában nyitották meg a norvégiai Spitzbergákon, Európa legészakibb pontján a globális terménymagszéfet, a Svalbard Global Seed Vaultot. Ebben négyezer növényfaj 840 ezer mintáját, összesen kb. 420 millió magot tárolnak, hogy szükség esetén, például atomkatasztrófák, vagy betegség okozta vészhelyzetek után újra lehessen telepíteni a legfontosabb növényi élelmiszereket, például a babot, rizst, gabonaféléket.

Idén azonban a rendkívül magas téli hőmérséklet miatt a szokásosnál jóval több az olvadékvíz a Spitzbergákon, és a víz most

betört a magraktár bejárati alagútjába.

A svalbardi magtár bejárata. Ha összejön, a Piql hasonló raktárban tárolhatja majd a világ adatkincsét is. Fotó: Jens Büttner
photo_camera A svalbardi magtár bejárata egy korábbi képen. Fotó: JENS BUTTNER

Az áradás miatt egyelőre nem veszett el egyetlen mag sem, az incidens azonban bizonyítja, hogy a teljesen krízisbiztosra tervezett magtár sem véd minden ellen.

A magtárat birtokló norvég kormány illetékese azt mondta, ilyen fokú globális felmelegedésre, amit a valaha rögzített legmelegebb év, azaz 2016. produkált, nem számítottak a magtár építésekor.

Most az olvadékvíz betört a bejárati alagútba, és ott jéggé fagyott. Ezt a jeget a norvég kormány munkatársai feltörték, és kivitték az alagútból, így most a magvak biztonságban vannak a -18 fokos tárolási hőmérsékleten.

A magtárnak azonban pont az lenne a lényege, hogy emberi beavatkozás nélkül tartsa biztonságban a magokat, most viszont a magas olvadékvízszint miatt folyamatosan figyelni kell. Nem tudni ugyanis, mi lenne, ha víz elérné magát a magtárat, és nem állna meg a bejárati alagútban.

A norvég lapok felhívták a figyelmet arra is, hogy a Spitzbergák a különleges éghajlati viszonyok miatt gyorsabb ütemben melegszik, mint a föld többi része, ezért a bolygón néhány fokosnak érzékelt változás is drasztikus következményekkel járhat ezen a vidéken. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.