Házi készítésű bombát használhatott a manchesteri merénylő

A brit rendőrség megtalálta azokat a biztonsági felvételeket, amelyeken látható, ahogy az öngyilkos merénylő besétál a Manchester Arenához, ahol felrobbantotta magát. A felvételek szerint a robbanószert a táskájában rejtette el. A bomba valószínűleg házi készítésű volt, viszont elég stabil lehetett ahhoz, hogy közlekedni tudjon vele. A hatóságok szerint Nagy-Britanniában szerelte össze. A robbantásban 22 ember halt meg. 

A támadónál találtak személyi iratokat is, amelyek alapján a merényletet a 22 éves Salman Abedi követte el, aki Líbiában született, és a szüleivel együtt még a Kadhafi-rezsim elől menekült Nagy-Britanniába.

A Guardian egyik biztonsági forrása fordulópontnak nevezte a manchesteri merényletet, mivel az országban a 2005-ös londoni robbantások óta nem tudtak robbantásos merényletet végrehajtani. 

Bár az első feltételezések szerint a a manchesteri merénylő egyedül követte el a robbantást, a brit rendőrség terrorelhárító hálózata és az MI5 vizsgálja, hogy a férfinak lehettek-e segítői. A manchesteri rendőrség a már őrizetbe is vett egy 23 éves férfit, akinek köze lehetett a támadáshoz. 

Most ellenőrzik, hogy Abedi az elmúlt hónapokban merre ment és kikkel találkozott. Azt is vizsgálják, hogy lehetnek-e a környezetében olyanok, akik hasonló merényletekre készülnek. Bár a robbantás után mind az al-Káida, mind az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, a hatóságok még vizsgálják, hogy az elkövetőnek volt-e közvetlen kapcsolata a nemzetközi terrorszervezetekkel.

A szakértők emlékeztettek arra, hogy pont a manchesteri merénylet napján volt a negyedik évfordulója annak, hogy London külvárosában késekkel és bárdokkal meggyilkoltak egy brit katonát, Lee Rigby-t. A támadók azt mondták, azért egy katonán álltak bosszút, mert a brit sereg muszlimokat támad Irakban és Afganisztánban. (Guardian/Telegraph)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.