Kilenc, űrben töltött hónap után is potens az egérsperma

A Nemzetközi Űrállomás, amin hétfőn vészűrséta során kellett kicserélni a napelemeket és a klímát vezérlő számítógépet. 2013-14-ben kilenc hónapon át lefagyasztott egérspermát tároltak itt, ezekből tenyésztettek ki egészséges egereket japán tudósok.Fotó: HANDOUT/AFP

Japán tudósok 2013-ban fagyasztott egérspermát küldtek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az egérsperma kilenc hónapot töltött a világűrben, kitéve a káros kozmikus sugárzásnak. Ez ugyan okozott némi károsodást a DNS-ben, de

az egérsperma potenciája megmaradt, és az azzal nemzett egerek is egészségben felnőttek.

Sőt, még ezek az utódok is nemzőképesek.

A japán kutatók ezen annyira fellelkesedtek, hogy most már a kísérletek folytatását tervezik. Egyrészt azt, hogy több generációnyi állatot neveljenek ki a világűrt megjárt spermából. Másrészt tovább akarnak lépni a kísérleti alanyokban is nagyobb, akár haszonállatokra, végső soron pedig emberi spermiumra is.

Korábban gerincesekkel már végeztek szaporítási kísérleteket az űrben, de ezek kétéltűek és halak voltak, mert az emlősökkel kicsit bonyolultabb az űrben.

A kísérletekkel a hosszútávú űrutazást és a jövendőbeli űrkolóniákat akarják modellezni, de azt sem tartják kizártnak, hogy a jövőben a világűrben lehetne tárolni spermát, hogy legyen mivel benépesíteni a Földet egy világpusztító kataklizma után. Erre szerintük a Hold tökéletesen alkalmas lenne, már csak a rendkívüli hideg miatt is. (Via AP)