Kilenc, űrben töltött hónap után is potens az egérsperma

TUDOMÁNY
2017 május 23., 05:29
comments 69
A Nemzetközi Űrállomás, amin hétfőn vészűrséta során kellett kicserélni a napelemeket és a klímát vezérlő számítógépet. 2013-14-ben kilenc hónapon át lefagyasztott egérspermát tároltak itt, ezekből tenyésztettek ki egészséges egereket japán tudósok.
photo_camera A Nemzetközi Űrállomás, amin hétfőn vészűrséta során kellett kicserélni a napelemeket és a klímát vezérlő számítógépet. 2013-14-ben kilenc hónapon át lefagyasztott egérspermát tároltak itt, ezekből tenyésztettek ki egészséges egereket japán tudósok. Fotó: HANDOUT/AFP

Japán tudósok 2013-ban fagyasztott egérspermát küldtek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az egérsperma kilenc hónapot töltött a világűrben, kitéve a káros kozmikus sugárzásnak. Ez ugyan okozott némi károsodást a DNS-ben, de

az egérsperma potenciája megmaradt, és az azzal nemzett egerek is egészségben felnőttek.

Sőt, még ezek az utódok is nemzőképesek.

A japán kutatók ezen annyira fellelkesedtek, hogy most már a kísérletek folytatását tervezik. Egyrészt azt, hogy több generációnyi állatot neveljenek ki a világűrt megjárt spermából. Másrészt tovább akarnak lépni a kísérleti alanyokban is nagyobb, akár haszonállatokra, végső soron pedig emberi spermiumra is.

Korábban gerincesekkel már végeztek szaporítási kísérleteket az űrben, de ezek kétéltűek és halak voltak, mert az emlősökkel kicsit bonyolultabb az űrben.

A kísérletekkel a hosszútávú űrutazást és a jövendőbeli űrkolóniákat akarják modellezni, de azt sem tartják kizártnak, hogy a jövőben a világűrben lehetne tárolni spermát, hogy legyen mivel benépesíteni a Földet egy világpusztító kataklizma után. Erre szerintük a Hold tökéletesen alkalmas lenne, már csak a rendkívüli hideg miatt is. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.