A katari emír szerint meghekkelték az interjúját, amiben terroristákat véd, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek szerint azonban Katar tényleg terroristákat véd

külföld
2017 május 24., 19:55
comments 41

Alig néhány nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök látogatásának idejére az iszlamista terrorizmus elleni egységet mímeltek Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar vezetői, a három ország már újra egymásnak is feszült ugyanebben az ügyben. Az Emírségek és Szaúd-Arábia részéről régi vád Katar felé, hogy az ottani vezetés nem fordít kellő figyelmet a szélsőséges iszlamisták elleni fellépésre. (Persze Szaúd-Arábiától ez a vád egészen képmutatónak is tűnhet, hiszen őket is gyakran éri ilyen nyugati kritika.)

A mostani vita abból pattant ki, hogy a katari emír, Sejk Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni egyik interjúját úgy hozta le a katari állami média, hogy abban az emír iszlamista csoportok támogatójának tűnt. Az interjúban védelmébe vette nemcsak a Muszlim Testvériséget, de a Hezbollahot és a Hamászt is. Tamim emír az interjúban azt is mondta, hogy Trump hamar megbukhat, az otthoni problémái miatt.

A katari uralkodócsalád azt állította, hogy az interjúban hibásan idéznek tőle, és valakik meghekkelték az állami hírügynökséget csak azért, hogy az emírt iszlamisták támogatójaként állítsák be.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek médiája azonban rárepült a dologra, és elkezdték idézgetni az interjút, még azután is, hogy az abban foglaltakat letagadta a katari vezetés. A Financial Times szerint Szaúd-Arábiában és az Emírségekben is az az uralkodó álláspont, hogy a katari emír interjúja nem hamisítvány, hanem csak a kárt próbálta minimalizálni a tagadással a monarchia, hogy ne tűnjenek terroristák támogatóinak épp Trump látogatásakor, amikor a térség több országával együtt lépnek fel az iszlamista terror ellen.

Katar természetesen megsértődött azon, hogy a másik két államban tovább kering az emír interjúja.

A médiavita már ott tart, hogy a katari al-Dzsazíra hírcsatornát Szaúd-Arábiában és az Emírségekben is blokkolni kezdték a hatóságok. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.