Akár egymilliárd dollár értékű amerikai hadi felszerelés veszhetett el Irakban

Az Amnesty International jelentése szerint az amerikai hadsereg mintegy egymilliárd dollár értékű hadi felszerelés nyomát veszítette el Irakban az elmúlt években, és a nemzetközi szervezet szerint félő, hogy a fegyverek és egyéb felszerelések egy része már rég az Iszlám Állam és Irán által támogatott milíciák kezébe kerülhetett.

Az AI többek között egy birtokukba került 2016-os kormányzati belső jelentésre hivatkozva állítják azt, hogy a védelmi minisztérium nem tartotta pontosan nyilván, hogy az Irakba küldött fegyverek és katonai eszközök hova kerültek pontosan. 

Fotó: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Patrick Wilcken, az AI nemzetközi fegyverkereskedelmi kutatója szerint a jelentés megmutatja, hogy mennyire elhibázott és potenciálisan veszélyes az a rendszer, melyben több millió dollárt érő fegyverek sorsát felügyelik. Ráadásul komoly probléma, hogy mindez Irakban történt, ahol amúgy is komoly gondot jelent a súlyos korrupció a hadsereg és a kormány környékén. Emiatt pedig könnyen előfordulhatott, hogy a fegyverek egy része dzsihádisták kezében kötött ki. 

Nem új problémáról van szó, az AI évek óta jelentet meg hasonló jelentéseket, az amerikai védelmi minisztérium pedig már 2007-ben ígéretet tett egy szigorúbb ellenőrzőrendszer bevezetésére.

A mostani jelentés részleges, hibás, nem követhető nyilvántartásokról ír, és azt is szóvá teszik, hogy nincsenek világos tervek arra nézve, hogy a kormány hogyan kövesse nyomon az iraki hadseregnek küldött eszközök sorsát. 

Több millió dollár értékű fegyvereket küldeni egy fekete lyukba, majd pedig remélni a legjobbat nem egy életképes terrorizmusellenes stratégia, ez egyszerű felelőtlenség.

– mondta még el Wilcken. (Financial Times)