Donald Trump ügyvédet fogadott

külföld
2017 május 24., 09:31
comments 201
Donald Trump május 22-én a Tel Aviv-i Ben Gurion reptér aszfaltján, Izraelbe érkezése után.
photo_camera Donald Trump május 22-én a Tel Aviv-i Ben Gurion reptér aszfaltján, Izraelbe érkezése után. Fotó: Ilia Yefimovich/Getty Images

Donald Trump részben megfogadva tanácsadói tanácsát ügyvédet fogadott, hogy képviselje a kampánya és Oroszország összjátéka miatt indult, de már Trump az igazságszolgáltatás akadályozására tett kísérleteire is kiterjedő vizsgálatban, írja a Washington Post. De csak részben fogadta meg, mert egy gyakorlott, a politikával összefonódó bűnügyekben jártas washingtoni ügyvéd helyett Marc E. Kasowitz New York-i ügyvédet fogadta fel, aki korábban ingatlanügyekben, a Trump Egyetem miatt indult kártérítési perben és a válási papírjai nyilvánosságra hozatala elleni perben képviselte.

Vagyis a praktikus érveket megint felülírta Trump ragaszkodása a hozzá végtelenül lojális emberekhez. A Post szerint ugyanakkor Kasowitzhoz további ügyvédek is csatlakozhatnak. A Post úgy tudja, hogy Kasowitz mellett még három másik ügyvéd neve is felmerült, közülük csak Theodore B. Olson washingtoni, ő George W. Bush első elnöki ciklusában az amerikai igazságszolgáltatás harmadik embere, az amerikai kormányt a Legfelsőbb Bíróságon képviselő legfőbb jogtanácsos volt. A másik két jelölt, Robert J. Giuffra Jr. és Reid H. Weingarten New York-i ügyvédek.

A Post nevük elhallgatását kérő forrásokból származó értesülését a Fehér Ház hivatalosan nem kívánta kommentálni.

Orosz toborzásra gyanakodott a CIA volt igazgatója

Egy biztos, Trumpnak szüksége lesz majd ügyvédi tanácsra. Hétfőn újabb részletek derültek ki arról, hogyan próbálta befolyásolni az igazságszolgáltatást a kampánystábja ellen folyó nyomozásban, amikor két titkosszolgálati vezetőt is arra próbált rávenni, hogy hivatalos közleményben vonják kétségbe az FBI az ügyben indított nyomozásának megalapozottságát, bevallottan azzal a céllal, hogy "kicsit zavarosabbá tegye a vizet", vagyis megingassa az FBI-ba vetett bizalmat. Ezt kedden, egy más témában tartott meghallgatásán az egyik érintett, a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Dan Coats nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni.

Kedden, ha lehet, még ennél is komolyabb csapást szenvedett, amikor a CIA volt igazgatója, John Brennan a képviselőház titkosszolgálati bizottsága előtt tett vallomásában arról beszélt, ő maga hívta fel az FBI figyelmét Trump kampánytanácsadói és az orosz tisztviselők közötti, gyanút keltő találkozókra."Aggasztott az oroszok és az amerikai személyek közti kapcsolatfelvételek száma" - mondta Brennan, aki ugyan azt is hozzátette, hogy január 20-i távozásáig az összejátszásra nem látott egyértelmű bizonyítékot, de "nagyon is megalapozottnak látta az FBI nyomozását", és szerinte is érdemes kivizsgálni ezt a lehetőséget. Továbbá szerinte "mindenki számára világos kell legyen, hogy Oroszország pofártlanul beleavatkozott a 2016-os elnökválasztási folyamatba".Brennant azért aggasztotta különösen a kampánystáb és az oroszok közti kapcsolatfelvétel, mert tudja, hogy az oroszok mivel próbálkoztak. "Igyekeznek korrumpálni a célszemélyt, és rávenni, akár amerikaiakat is, hogy akár szándékosan, akár akaratlanul Oroszország érdekében dolgozzanak". Brennan nem kívánta megnevezni, hogy kikre gondol Trump kampánystábjából, ami a folyamatban levő nyomozásra tekintettel érthető.

Egyre nagyobb bajban Trump egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója

Újabb kedvezőtlen fordulatot vett Trump egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója, a három hét után leváltott Michael Flynn szenátusi meghallgatása is. Flynn a héten az alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva megtagadta a beidézett bizonyítékok átadását - emiatt a bizottság fontolgatja, hogy büntetőeljárást indítson ellene -, erre kedden újabb idézéseket kapott, ezúttal két cége, a Flynn Intel LLC és a Flynn Intel Inc. iratainak átadására. 

Ezek a cégek Törökországnak biztosan dolgoztak, a feltételezések szerint pedig Oroszországból is származhattak bevételeik. Ez pedig akkor is aggályos lenne egy nemzetbiztonsági főtanácsadó esetében, ha nem titkolta volna el a kapcsolatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.