Egy kínai kutató szerint már nem Kína, hanem India a világ legnépesebb országa

külföld
2017 május 24., 06:41
comments 63

Az University of Wisconsin-Madison kínai demográfusa, Yi Fuxian szerint elképzelhető, hogy ma már nem Kína, hanem India a Föld legnépesebb országa. 

A kutató szerint ugyanis a kínai hatóságok túlbecsülték az 1990 és 2016 között született kínai gyermekek számát, mintegy kilencven millió fővel. Szerinte a hiba oka abban rejlik, hogy a kínai állami hatóságok egy túlságosan optimista termékenységi arányszámmal dolgoznak: a hivatalos állami narratíva szerint 2015-ben minden kínai nőre 1,6 született gyermek jutott, míg Yi számítása szerint a valóságban csak 1,05 volt a ráta. 

Ha Yinek lenne igaza, akkor Kína lakossága csak 1,29 milliárd fő volt tavaly év végén, míg a kormány szerint 1,38 milliárd kínai volt az országban. Indiában eközben hivatalosan 1,33 milliárd ember él. 

photo_camera Fotó: STR/AFP

Yi a számításait a héten Pekingben is prezentálta akadémikusok előtt. Akár az USA-ban dolgozó kutatónak, akár a kínai hivatalos statisztikusoknak van igaza, az biztos, hogy Kínában demográfiai válság van: 2012-ben fordult elő először, hogy csökkenni kezdett az ország munkaképes lakossága és a zsugorodás azóta is tart. A kínai félelem arról szól, hogy az ország lakossága még azelőtt öregszik meg, hogy a gazdaság igazán meg tudna erősödni. 

Ugyanakkor a kínai kutató nem nézett mögé az indiai számoknak, így az is kérdés persze, hogy ott mennyire pontosak az adatok. De arról már régóta lehetett hallani, hogy India hamarosan lehagyja majd Kínát a legnépesebb országok listájának élén. Yi szerint viszont elképzelhető, hogy ez már meg is történt. 

Yi régi ismert kritikusa a kínai egy-gyerek szabálynak, ami a nyolcvanas évek elejétől 2015-ig volt érvényben. Szerinte ha nem lett volna életben ez a gyerekvállalási korlátozás, akkor Kína lakossága 1,6 milliárd főnél érte volna el a csúcsát 2040-ben és csak utána kezdett volna zsugorodni, és Kína jobban ki tudta volna használni az elmúlt évtizedek gazdasági fellendülésében rejlő lehetőségeket. 

A témáról szóló könyve 2013-ig be is volt tiltva Kínában, de az utóbbi években érezhető az enyhülés, ahogy a kínai kommunista párt is elkezdett távolodni az egy-gyerek elvtől. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.