Egy kínai kutató szerint már nem Kína, hanem India a világ legnépesebb országa

Az University of Wisconsin-Madison kínai demográfusa, Yi Fuxian szerint elképzelhető, hogy ma már nem Kína, hanem India a Föld legnépesebb országa. 

A kutató szerint ugyanis a kínai hatóságok túlbecsülték az 1990 és 2016 között született kínai gyermekek számát, mintegy kilencven millió fővel. Szerinte a hiba oka abban rejlik, hogy a kínai állami hatóságok egy túlságosan optimista termékenységi arányszámmal dolgoznak: a hivatalos állami narratíva szerint 2015-ben minden kínai nőre 1,6 született gyermek jutott, míg Yi számítása szerint a valóságban csak 1,05 volt a ráta. 

Ha Yinek lenne igaza, akkor Kína lakossága csak 1,29 milliárd fő volt tavaly év végén, míg a kormány szerint 1,38 milliárd kínai volt az országban. Indiában eközben hivatalosan 1,33 milliárd ember él. 

Fotó: STR/AFP

Yi a számításait a héten Pekingben is prezentálta akadémikusok előtt. Akár az USA-ban dolgozó kutatónak, akár a kínai hivatalos statisztikusoknak van igaza, az biztos, hogy Kínában demográfiai válság van: 2012-ben fordult elő először, hogy csökkenni kezdett az ország munkaképes lakossága és a zsugorodás azóta is tart. A kínai félelem arról szól, hogy az ország lakossága még azelőtt öregszik meg, hogy a gazdaság igazán meg tudna erősödni. 

Ugyanakkor a kínai kutató nem nézett mögé az indiai számoknak, így az is kérdés persze, hogy ott mennyire pontosak az adatok. De arról már régóta lehetett hallani, hogy India hamarosan lehagyja majd Kínát a legnépesebb országok listájának élén. Yi szerint viszont elképzelhető, hogy ez már meg is történt. 

Yi régi ismert kritikusa a kínai egy-gyerek szabálynak, ami a nyolcvanas évek elejétől 2015-ig volt érvényben. Szerinte ha nem lett volna életben ez a gyerekvállalási korlátozás, akkor Kína lakossága 1,6 milliárd főnél érte volna el a csúcsát 2040-ben és csak utána kezdett volna zsugorodni, és Kína jobban ki tudta volna használni az elmúlt évtizedek gazdasági fellendülésében rejlő lehetőségeket. 

A témáról szóló könyve 2013-ig be is volt tiltva Kínában, de az utóbbi években érezhető az enyhülés, ahogy a kínai kommunista párt is elkezdett távolodni az egy-gyerek elvtől. (Financial Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.