Egy francia iskolában arcelemző szoftverrel figyelik majd, hogy mikor nem figyelnek oda a diákok

A Párizsban működő üzleti iskola egy arcelemzésre épülő AI-algoritmus segítségével fogja a jövőben megfigyelni a diákokat. A Nestor névre keresztelt szoftvert két online kurzuson fogják használni szeptembertől. 

A szoftvert az LCA Learning nevű vállalat fejlesztette, és a hivatalos magyarázat szerint az a cél, hogy adatokat gyűjtve javítsák a diákok és az oktatók teljesítményét. A Nestor a diákok webkameráján keresztül figyeli majd a hallgatók szemmozgását és arckifejezéseit, és ebből következtet majd arra, hogy mennyire figyelnek oda az előadásra. A vállalat szerint ez jó visszajelzés lesz majd az oktatóknak is, hogy láthassák, mikor lanyhul a diákok figyelme. 

Egyelőre csak a távolban ülő diákok megfigyelése indul el, de a vállalat képviselői abban bíznak, hogy a technológia idővel megérkezhet az osztálytermekbe is, és akár majd jelenidejű figyelmeztetést is küldhetnek a diákoknak, akik látszólag már nem figyelnek eléggé. 

Talán mondani se kell, de a fejlesztésnek számos kritikusa is akad. Egyrészt mert a szoftver rengeteg személyes adatot szed össze a hallgatókról, és nem világos teljesen, hogy ezeket hogy fogják kezelni. A Nestor készítői azt ígérik, hogy az adatokat anonimizálva kezelik majd és nem fogják tárolni sem azokat. 

A program ezen kívül beépülne a diákok online naptárába is, és javaslatokat tenne a megfelelő tanulási időszakokra, valamint megfigyelné, mivel töltik a diákok az online életüket, és javaslatokat tenne arra is, hogy hogyan lehetne azt okosabban felhasználni. Ugyanakkor a fejlesztők szerint az iskolákon fog múlni, hogy a Nestor lehetőségeiből végül ők mit vezetnek be maguknál. (Verge)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.