Futács Márkó gólkirály lett Horvátországban, de a vébébronzos generáció nem váltotta meg a magyar focit

futball
2017 május 28., 17:25
comments 41

18 góllal a horvát bajnokság legeredményesebb támadója lett Futács Márkó. Ő az első, aki nem délszlávként lett gólkirály a horvátoknál.

link Forrás

Futács nagy tehetségként indult, 19 évesen szerződtette a Werder Bremen, bemutatkozott ugyan a felnőtteknél egy szuperkupa meccsen, de bajnokin nem kapott lehetőséget, a tartalékcsapatban játszott, aztán kölcsönadták a német másodosztályba, majd az angol másodosztályban több csapatnál is megfordult. Négy év után az NBI-ben kötött ki, a Diósgyőrben. 23 évesen itt játszotta legelső felnőtt első osztályú bajnokiját. Egy évvel később elvitte a török elsőosztály újonca, a Mersin. 30 meccsen négy gól szerzett, de megsérült a térde, a csapata is kiesett. Sérülten vette meg a horvát Hajduk Spilt, az első fordulókban még nem is tudott pályára lépni. Aztán élete szezonját futotta, és lett gólkirály, a csapata pedig a találatainak köszönhetően bronzérmet ért el. 

Futács már 27 éves. Ő is tagja volt annak a magyar utánpótlás válogatottnak, amelyik 2009-ben Egyiptomban bronzérmet nyert. Sokan attól a csapattól várták a magyar foci feltámadását. Miután a vébé-harmadik U-20-as csapat játékosai már 27-28 évesek, kijelenthető, hogy ez nem jött be. A tavalyi Európa-bajnokságon részt vevő csapatból csak Gulácsi Péter és Németh Krisztián volt ott Egyiptomban.

A friss horvát gólkirály Futács Márkó is mindössze háromszoros felnőtt válogatott, még 2014-ben, Pintér Attila kapitánykodása alatt kapott lehetőséget, barátságos meccseken. A kiváló idénye ellenére Bernd Storck nem hívta be az oroszok és Andorra ellen készülő keretbe (a honvédos Eppel Márton, Priskin Tamás és Szalai Ádám a három csatár). Németh Krisztián sincs a keretben, az egykori bronzos U-20-asok közül csak Gulácsi Péterre számít a szövetségi kapitány.

Futács mellett a Leipzig kapusa, Gulácsi Péter és a másik kapus, Megyeri Balázs, akik nemzetközi mércével mérve is elértwk valamit. 

Gulácsit a Liverpool fiatalon szerződtette, de nem védhetett a csapatban, az angol másodosztályban lépett pályára, aztán Ausztriába szerződött, a Salzburggal kétszeres osztrák bajnok és kupagyőztes lett, majd Németországban  a szintén red bullos Leipziggel előbb feljutott az elsőosztályba, majd újoncként másodikak lettek. 

Akik legalább sokszoros válogatottak lettek

Koman Vladimir és Németh Krisztián kapott rendszeresen lehetőséget a magyar válogatottban, de mindkettejük karrierjük megrekedt. Koman 15 évesen már NBII-es játékos volt, Olaszországban 18 évesen bemutatkozott a Sampdoriában, viszonylag rendszeresen játszott is, pályára lépett, sőt, gólt is lőtt az Európa Ligában, de nem tudta állandósítani a helyét. Elment Oroszországba, aztán Futácshoz hasonlóan egy rövid időszakra ő is Diósgyőrben kötött ki, ahhonan Törökországba szerződött. Most a tökutolsó Adanspor játékosa. 36-szoros válogatott, de most nagyon messze van attól, hogy valaha újra válogatott legyen.

Németh Krisztián 30-szoros felnőtt válogatott, rá talán még számít majd Bernd Storck, de az Al-Gharafában 28 évesen jelenleg elpocsékolja a karrierjét. Németh-et fiatalon szerződtette a Liverpool, a felnőtteknél viszont csak felkészülési meccsen játszott, aztán elkezdték kölcsönadni, játszott Görögországban, ő is visszajött Magyarországra, a másodosztályba az MTK-hoz, majd Hollandiába ment. Amerikában magára talált, remek idénye volt, mégis elszerződött Katarba, onnan nem tudott tovább lépni. 

Akik még eljutottak a válogatottságig a bronzérmes csapatból:

Korcsmár Zsolt, 24-szeres válogatott. Ő is volt légiós, Norvégiában az első osztályban, Németországban a másodikban. Most a Vasasban játszik. Télen vitte volna a dán Midtjylland, de a Vasas nem engedte el. Storck alatt nem volt válogatott, nyáron légiósnak áll, hogy több időt tölthessen norvég feleségével. 

Varga Roland a Győrrel és a Fradival is nyert bajnokságot, Olaszországban a másodosztályban légióskodott egy ideig, aztán ő is hazajött, a Fradiban játszik. Négyszeres válogatott, Pintér Attilánál kapta meg a lehetőséget 2014-ben. 

Simon Ádám Dárdai Pálnál lett válogatott az oroszok elleni barátságos meccsen, aztán még két alkalommal, de Storck nem számol vele. Volt légiós is, de hiába vette meg a Palermó, nem léphetett pályára a Seria A-ban, kölcsönadták a másodosztályba, de ott is csak két meccset kapott. Aztán visszaigazolt a Videotonba, onnan kölcsönadták, a Gyirmótnak, amivel most kiesett az NBI-ből.

Megyeri Balázst a svédek elleni barátságos meccsen állította kapuba Storck. Az U-20-as csapatól neki van a legtekintélyesebb nemzetközi eredménylistája, 5-szörös görög bajnok, kupagyőztes az Olympiakosszal, védett a BL-ben is. A spanyol kalandja nem jött össze, mindössze két kupameccsen kapott lehetőséget a Getafében, most a német másodosztályban szerepel. Válogatott kerettag. 

Szabó János, a Paks védője egy dánok elleni barátságos meccsen lett válogatott, Pintér Attila irányítása alatt, még 2014-ben. Válogatott meccseinek a számát nem szaporította azóta. Ő a Paks örökös játékosa. 

Debreceni András 2012-ben, Egervári Sándortól kapott egyetlen percet a csehek elleni barátságos meccsen. Külföldön nem játszott, a Honvédban, a Disógyőrben pályára lépett 11 nemzetközi kupameccsen, most a Vasas védője.

Akik nem lettek válogatottak, de legalább játszottak külföldön:

Kovácsik Ádám alacsonyabb osztályú olasz csapatokban védett, aztán szerződtette a Videoton. 

Simon Andrást (Ádám testvérét) is vitte fiatalon a Liverpool, de nem volt esélye bemutatkozni a nagyoknál. Játszott a spanyol másodosztályban, Hollandiában tíz percet kapott az első osztályban, aztán hazajött. 

Gosztonyi Andrást 2010-ben elvitte az olasz Bari, de alig kapott lehetőséget, aztán hazajött, a Videotonnal nyert bajnokságot. 2016-ban a lengyel bajnokságban lépett pályára pár meccsen. Most már a másodosztály Kisvárda játékosa. 

Dudás Ádám. Az ő karrierjében alighanem több volt, de rendszeresen megsérült. Elvitte a Szpartak Moszkva, egy Európa-liga meccsen pályára is lépett (bajnokin nem), de hamar újra Magyarországon futballozott. Sérülései miatt most jelentette be visszavonulását. 

Akik csak a magyar bajnokságban játszottak, és válogatottságig sem jutottak:

Fél tucatnyian vannak. Balajti Ádám, Takács Péter, Tóth Bence, Zámbó Bence, Prénsinger Ádám, Kiss Máté.

Elég beszédes, hogy a Gyirmót úgy esett ki most az NBI-ból, hogy az egykori U-20-as reménységekből öten is ott játszottak (Kiss Máté, Présinger Ádám, Simon András, Simon Ádám, Szekeres Adrián).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.