Lemondott a közmédia főszerkesztője, mert el akarta hallgattatni a miniszterelnök családjának bányabizniszéről szóló híreket

media
2017 május 29., 11:56
comments 111

Hétfőn lemondott főszerkesztői és hírigazgatói pozíciójáról Atte Jääskeläinen, az YLE nevű, a BBC mintájára megszervezett finn közmédiacég eddigi első számú tartalmi vezetője. A szakembernek olyan dolog miatt kellett lemondania, ami a magyar közmédiában alapvető felvételi követelmény. 

Tavaly novemberben tört ki a Jääskeläinen lemondásához vezető botrány, amikor a finn köztévében arról adtak le híranyagot, hogy két héttel azután, hogy a kormány 100 millió eurós állami segítséget szavazott meg az állami tulajdonban lévő Terrafame bányavállalatnak, a cég 500 ezer eurós beszállítói szerződést kötött egy, a miniszterelnök családtagjainak érdekeltségébe tartozó privát bányavállalkozással.

Juha Sipilä miniszterelnök ezen annyira kiakadt, hogy az adás estéjén körülbelül 20 ideges/tomboló emailt küldött a közmédiának és a műsorkészítőknek, amikben arra panaszkodott, hogy nem kapott megfelelő reagálási lehetőséget. A végén már arról puffogott, hogy teljesen elvesztette a bizalmát a közmédiában. A miniszterelnök másnap a privát blogján folytatta a tiltakozást, arról írva, hogy

nincsenek semmiféle információim a kérdéses cég tevékenységéről, és nem kérhetem arra az összes rokonomat, hogy ne dolgozzanak, mert én vagyok a miniszterelnök.

Mielőtt sajnálni kezdenénk a mindenféle keményen dolgozó távoli rokonok miatt számonkért miniszterelnököt, érdemes tudni, hogy a vitatott bányacégben a politikus édes gyermekei tulajdonosok - egy befektetési alapon keresztül, 5 százalék erejéig, úgy, hogy korábban a szülők is tulajdonostársak voltak.

Magyar szemmel szinte hihetetlen, hogy a közmédia főszerkesztője ellen ezek után annak ellenére is vizsgálat indult a sztori kicenzúrázása miatt, hogy az alaphír megjelenése után az ügyben a köztévé élő adásban is kereszttűz alá vette a miniszterelnököt. De Finnország másképp működik. Miután a miniszterelnöki emailek hatalmas botrányt okoztak, az ügyet előbb maga a közmédiacég, majd egy általuk felkért független szervezet vizsgálta ki. 

Ők pedig azt állapították meg, hogy előbb a miniszterlnök sértette meg a sajtószabadságot az újságíróknak küldött emailrohamával - ami után több finn közsszolgálati újságíró fel is mondott tiltakozásul - , majd Atte Jääskeläinen sértette meg azt. Méghozzá azzal, hogy a pozíciójával visszaélve elérte, hogy a miniszterelnöki dühroham után kevesebb anyagot készítsenek az ügyről. 

A tippért örök hálánk Jyrki Halonennek!




Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.