A török kormánynak nagyon nem tetszik, hogy szíriai kurdokat fegyverez fel az USA

külföld
2017 május 31., 20:03
comments 81

Szíria jövője szempontjából rendkívül veszélyes, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni harc keretében fegyvereket szállít a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának, amelyet Ankara terrorszervezetnek tekint - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a szlovén hivatali kollégájával, Karl Erjaveccel tartott közös sajtótájékoztatón.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a török tárcavezető kifejtette: az amerikai lépés Szíria nemzeti egységére és területi integritására nézve kockázatos, hiszen az YPG a meghódított területeiről mindenkit elűz, beleértve azokat a kurdokat, akik nem értenek egyet a milícia ideológiájával.

photo_camera A YPG egy tagja Rakkában május 10-én Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Cavusoglu hozzátette: a szíriai kurdok a fegyvereket Törökországgal, de akár az emberiséggel szemben is fel tudják használni. A török külügyminiszter hangsúlyozta: amennyiben Szíriában stabilitást akarunk elérni, Washingtonnak el kell állnia ettől a helytelen döntéstől.

A török nemzetbiztonsági tanács (MGK) is elítélte az Egyesült Államok szíriai kurdok felfegyverzésével kapcsolatos döntését. Az MGK közleményében kiemelte: a Szíriai Demokratikus Erők leple alatt működő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és YPG terrorista szervezetek támogatásának - Törökország elvárásai ellenére - történő politikája nem méltó egy barátsághoz és egy szövetséghez.

Az NBC amerikai televízió kedden jelentette, hogy a Pentagon megindította a szíriai kurdoknak szánt fegyverszállításokat. Ankara a Törökországban 1984 óta felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyának és ahhoz hasonló terrorszervezetnek tekinti az YPG-t. A török vezetés attól tart, hogy a szíriai kurdoknak küldött amerikai fegyverek a PKK lázadóihoz kerülnek, ami felélénkítené a kurd függetlenedési törekvéseket. 

A PKK-t Washington és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, de az YPG-t az Egyesült Államok egyik leghatékonyabb szövetségesének tartja a szélsőségesek elleni harcban, különösen az IÁ szíriai központja, Rakka küszöbönálló ostroma előtt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt