Eleged van a facebookos ismerőseidből? Itt a Minutiae, egy social media app az olyan antiszociális alakoknak, mint te vagy

„Eredetileg úgy volt, hogy a közösségi oldalakon majd tarthatjuk a kapcsolatot a barátainkkal, de a social media ehelyett fogalmatlan majmokká változtatott bennünket, akik a világ leghosszabb fogyasztói kérdőívét töltögetik. A Facebooknak nem a pénzed kell. A Facebooknak az időd kell”

– ezzel a kifejezetten borús kijelentéssel kezdődik a valaha volt legantiszociálisabb social media app, a Minutiae kiáltványa.

Fotó: anarki

A Minutiae-n a Facebooktól eltérően, sőt azzal direkt ellentétben mindenki anonim; a fotók többsége hétköznapi, unalmas és semmitmondó, nem lehet senkit követni vagy ismerősnek bejelölni, és a többiek posztjai mindössze 60 másodpercig látszanak.

Fotó: anarki

Maga a szó, a minutiae azt jelenti, hogy aprólékos részletek, és az egész projekt egy Daniel J. Wilson nevű kortárs művész ötletén alapszik, aki felvetette: mi lenne, ha az emberek az életük legjelentéktelenebb pillanatait örökítenék meg ahelyett, hogy virtuális dublőreik imázsát fényezik a Facebookon.

Fotó: anarki

Az ötletet egy New York-i fotós, Martin Adolfsson egészítette ki azzal, hogy mi lenne, ha ugyanezek az emberek időről időre felszólítást kapnának arról, hogy fotózzák le saját életük jelentéktelen pillanatait.

Fotó: anarki

A Minutiae naponta egyszer, véletlenszerű időpontban veled együtt minden felhasználónak egyszerre küld egy felszólítást, hogy készítsetek egy fotót ott, ahol éppen vagytok, ami az esetek túlnyomó többségében ugye se nem az Empire State Building, se nem a Nagy-korallzátony, hanem a mindennapi élet színterei az irodától az utcán át a fürdőszobáig. A rendszer ezután véletlenszerűen összeköt egymással két-két felhasználót, akiknek 60 másodpercük van arra, hogy végigpörgessék partnerük képeit, aztán eltűnik nekik minden, mint a Snapchaten.

Fotó: anarki

„A Minutiae felszabadít minket a teljesítmény nyomása alól, hiszen az embernek nincs lehetősége arra, hogy megválassza, mit dokumentál – a kapcsolatok egyediek és véletlenszerűek” – mondja Wilson a projektről, amit szilícium-völgybeli kockázati befektetők helyett a svéd művészeti tanács támogatott.

Fotó: anarki

Az alkalamzással jár néhány megszívelendő figyelmeztetés is:

  • A Minutiae nem nyújt azonnali kielégülést
  • A Minutiae-t nem érdeklik az adataid
  • A Minutiae nem növeli a hatékonyságodat
  • A Minutiae nem népszerűségi verseny
  • A Minutiae (legyünk őszinték) nem való mindenkinek
Fotó: anarki

És a legfontosabb:

  • A Minutiae maraton, nem sprint.
Fotó: anarki

Akinek pedig van felesleges 1440 dollárja (400 ezer forintja), megrendelheti a saját fotóiból összeállított, két, vaskos, egyenként 1440 oldalas kötetet, amik saját jelentéktelen és semmitmondó életének legjelentéktelenebb és legsemmitmondóbb pillanatait őrzik meg az örökkévalóságnak, vagy még azon is túl.

Fotó: anarki
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.