Terry Gilliam 19 év után végre befejezi a világ egyik legelátkozottabb filmjét

FILM
2017 június 05., 14:15
comments 22

A 76 éves Terry Gilliam 17 (előkészítéssel együtt 19) év után befejezte a The Man Who Killed Don Quixote (Az ember, aki megölte Don Quijotét) című filmje forgatását. A brit filmrendező, a Monty Python csoport egykori tagja a Facebookon jelentette be, hogy végeztek a sok balszerencse miatt 1998 óta húzódó Cervantes-feldolgozás felvételeivel Spanyolországban és Portugáliában.

link Forrás

A Gyalog galopp, a Brian élete, a Brazil, a Félelem és reszketés Las Vegasban és a 12 majom rendezője közel három évtizede dédelgette filmtervét a lovagról. A forgatás végül csak a hetedik nekifutásra, 2000-ben kezdődött el, de az is többször elakadt egy szinte példátlan pechsorozat következtében.

A 2000-ben kezdett forgatást a NATO-repülőgépek folyamatos dübörgése, a főszerepet alakító Jean Rochefort hátsérülése és a felvételek helyszínét mocsárrá változtató, a felszereléseket megrongáló özönvízszerű esőzés lehetetlenítette el. Ebben a szereposztásban még Johnny Depp és Vanessa Paradis is helyet kapott. John Hurt is szerepelt volna a filmben, de ő időközben elhunyt. A sorozatos balszerencsét a Lost in La Mancha című 2002-es dokumentumfilmben örökítették meg – ezt eredetileg werkfilmnek szánták, de végül nem a 30 millió euróból tervezett játékfilm elkészüléséről, hanem el nem készüléséről szólt. Sokáig úgy tűnt, hogy ez a világ egyik legelátkozottabb filmje, ami sosem fog elkészülni.

photo_camera Fotó: VALERY HACHE/AFP

A 2000-es nagy kudarc után Gilliam átdolgozta a forgatókönyvet, olcsóbb és egyszerűbb változattal állt elő, folyton változott a szereposztás is. Az elkészült változatban Adam Driver amerikai színész alakít egy reklámmenedzsert, aki visszatér Spanyolországban, ahol találkozik az önmagát Don Quijoténak képzelő öregemberrel (Jonathan Pryce). Több spanyol színészen kívül szerepet kapott a filmben Olga Kurylenko és Stellan Skarsgard is. A végül 16,6 millió euróból megvalósult produkció a cervantesi alapanyag szabad feldolgozása, időutazás a 21. század és a 16. század között.

Portugáliában a kulturális örökség megóvására hivatott hatóság vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsa, valóban Terry Gilliam filmjének forgatása közben rongálódott-e meg az ország egyik legféltettebb kincse, a tomari Krisztus-rendi kolostor, ami a 12. században épült a templomos lovagoknak. Az RTP köztévé szerint a filmesek megrongált falakat, széttört tetőcserepeket és gyökerestül kitépett fákat hagytak maguk után. (MTI, Wikipedia)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.