Vitorlások borultak, 48 embert kellett kimenteni vasárnap a Balatonból

Vasárnap 18 esetben összesen 48 embert mentettek ki a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a tóból. A mentések többsége alatt II. fokú viharjelzés volt érvényben. 

A police.hu összesítése szerint nyolc vitorlás borult fel vagy akadt fenn homokpadon. Két kisgéphajó műszaki hiba miatt nem tudott kiköteni, négy gumimatracos és két vízibiciklis elsodródott a nagy szélben, egy szörfös és egy úszó pedig kimerültek, vízirendőrök segítségére szorultak. 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysággal ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a katasztrófavédelem által működtetett szárazföldi viharjelző rendszert tavaly nyár óta segíti a Balaton vízfelületén a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által rendszeresített sárga és piros zászló. I. fokú viharjelzésnél a vízirendészet kigéphajóin sárga, II. fokú viharjelzés esetén piros zászlóval hívják fel a figyelmet a veszélyre. 

Elsőfokú viharjelzés esetén a jelző percenként 45-ször villan. Ha ez van érvényben, úszni, csónakozni és vízi sporteszközzel a tóban tartózkodni csak a parttól 500 méteren belül szabad. Másodfokú viharjelzés esetén 90-szer villan a jelző percenként. Ilyenkor se sporteszközzel, se anélkül nem szabad a vízben tartózkodni, csak vitorlással.  

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság az alábbi tanácsokat osztotta meg a rendőrség honplapján:

  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!
  • Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljék az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
  • Lehetőleg ne fogyasszanak alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!
  • Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.