Nem engedték ballagni az aspergeres fiút a menő budapesti iskolában

belföld
2017 június 06., 12:00
comments 300

Egy kétségbesett anya osztotta meg az élményeit a Facebookon arról, hogy milyen bántások érnek egyes különleges nevelési igényű gyerekeket a magyar iskolákban.

Veress Zsuzsanna a "Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért" nevű fb-csoportban számolt be arról, hogy jogi lépéseket fog tenni a fia általános iskolája ellen.

Hogy miért? Az alaphelyzetet így festette le:

A gyermekem 8 osztályos, végzős diák, nem kívánatos személy a saját ballagásán. Nincsenek erre szavak, józan ésszel fel nem fogható számomra. Nem verekszik, nem bánt másokat, tudomásom szerint sosem volt vele magatartásbeli gond, beilleszkedő, barátságos gyerek, mégis az iskola döntött így, ahol tanulói jogviszonnyal rendelkezik, megvonva tőle azt a jogot, hogy az osztálytársaival lehessen még utoljára, elvéve azt az egyszeri megismételhetetlen emléket, amit minden más gyerek megkaphat. Történik mindez Budapesten, egy jó nevű általános iskolában. Csak az én fiam nem ballaghat mert segítségre szorul? Akkor ki kell öt utálni?

Zsuzsanna fia Asperger-szindrómás, ami a bezárkózással és szociális zavarokkal járó autizmus enyhébb formája. A fiú az általános első hét évét rendes iskolásként járta ki, néhány hónappal ezelőtt viszont átment magántanulónak.

A magántanulóság sem jár számottevő előnnyel számunkra is teher, amit az iskola felelősséget ránk hárított, mi tanítjuk otthon.-, hiszen az iskolában sem kapacitás, sem szakértelem nincs egy sajátos nevelési igényű gyermekhez, aki egyéni bánásmódot igényelne valamiért

- írta erről az anya.

A szövegből az derül ki, hogy az iskola lényegében megsértődött, az anya szerint ebből eredt az egész konfliktus: rossz néven vették, hogy a fiú nem mutatott kellő érdeklődést a suli iránt, ezért nem hívták meg több közös programra, majd tiltották ki végül a ballagásról.

Kiderült, a fiamat okolják, hogy nem mutatott kellő érdeklődést, és nem akart saját magától bejárni iskolába, amióta magántanuló lett néhány hónapja. Hangsúlyozom, egy Aspergeres (autizmus enyhébb formája) gyermekről van szó, akinek a kapcsolatépítése eltér az átlagostól, és érzékenyebb is másoknál, egyéni elbánást érdemelne, sokkal több támogatást kellett volna kapnia, hogy valóban ne szigetelődjön el.

Az iskola a barátságtelen viselkedést a szokásokkal magyarázta:

Amikor szóvá tettem, hogy miért nem értesítenek egyetlen iskolai rendezvényről, kirándulásról, közös utolsó fotózásról miért marad le, amely a gyermekemet érintik, akkor azt a választ kaptam, hogy nem szokás a magántanulóknak részt venni az iskolai rendezvényeken.

Lehet, hogy nem szokás, az azonban biztos, hogy a magántanulóknak is joguk van minden programon résztvenni.

Miután jeleztem aggályaimat, és kértem, hogy a fiam is részt vehessen mindenben, hiszen a magántanuló is teljes jogú tanulói jogviszonnyal rendelkezik, elutasító választ kaptam, mellesleg a fiam osztálytársai írtak üzenetet facebookon, hogy az osztályban az hangzott el, hogy nem érti az osztályfőnök mit "erőlködők, hiszen magántanulóvá lettünk, minek akarunk bejárni. Azt is mondták az iskolában, örüljünk, hogy egyáltalán bizonyítványt kap, és megkapja a ketteseket, ne akarjuk mi még ballagást is.

Az anyát elszomorította, hogy az önhibáján kívül beteg gyerekét vádolják olyan viselkedés miatt, ami a betegségéből következik:

A gyerek a hibás, nem integrálta saját magát az oktatásba. Az osztályfőnöke azzal „motiválta”. hogy a gyermeknek azt mondta, hogy minek is jár be egyáltalán, ha nem ér be pontban reggel 8 órára, akkor meg se próbálja. Megállapodás volt a KLIK, a vezetőség, a szakemberek és köztünk, hogy nem közli senki vele, hogy magántanuló lett, hiszen nem akarjuk, hogy elszigetelődjön. Természetesen ezt a megállapodást is felrúgták.

Az anya szerint

A ballagáson való részvételtől való megvonás pedig beláthatatlan következményekkel járhat, hiszen ez tanulói jogviszonyát tekintve is joga lenne, és ha a többiek részt vesznek, ebben az esetben a számára kirekesztés, nagyon súlyos diszkrimináció, megítélésem szerint., amihez ráadásképp az iskola mindvégig tevékenyen részt vállalt.

A végeredmény sajnos nem valami emberi megegyezés hanem a per:

Az ügyében az elszenvedett sérelmek miatt jogi lépésekre szántam el magam, a gyermekem jogainak a többszörös megsértése miatt, és azért, hogy ne történhessen meg hasonló eset sem egyetlen gyermekkel többé, mert ez a szégyen és gyalázat az iskolarendszeré, de semmiképp nem a gyermeké.

Ha valakit nem szomorított el eléggé a sztorit, az olvasson bele a sok okoskodó, agresszív és kapásból a gyereket vádoló kommentbe az anya posztja alatt!

(via HVG)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.