Szijjártó Péter: Magyarországnak és a világnak is jó hír, hogy Trumpnak a nemzeti érdek az első

POLITIKA
2017 június 06., 08:58
comments 156

Magyarországnak és a világnak is jó hír, hogy Donald Trump amerikai elnök politikája abban foglalható össze, hogy a nemzeti érdek az első - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A Századvég Alapítvány által Új Amerika születik? címmel rendezett konferencián tartott nyitóelőadásában a miniszter kiemelte: ezzel egy természetellenes állapot szűnt meg, amikor szégyellni kellett, 

"szemlesütve lehetett kimondani", hogy a saját nemzetünk az első.

Szijjártó Péter a tanácskozás címére utalva kijelentette: valóban új Amerika születik, és ez nem befejezett folyamat, az új Amerika folyamatosan alakul. Nekünk egy dolgunk van: Magyarország érdekeit megvédeni, a változásokat a saját javunkra fordítani - hangsúlyozta a miniszter.

Kifejtette: új világban és új világrendben élünk. Az elmúlt hét mindenki számára kijózanítóan hatott, világossá tette, hogy a terrorfenyegetettség beköltözött Európa mindennapjaiba. Az is világossá vált, hogy vannak olyan témák, amelyekről azt gondoltuk, világszerte széleskörű konszenzust élveznek, a végrehajtásukat mindenki adottnak veszi, de úgy tűnik, egyes ilyen konszenzusok megdőlnek, egészen új megvilágításba helyeződnek.

A külügyminiszter emlékeztetett: Trump megválasztása nagyon váratlannak hatott, de az amerikaiak választják meg az elnököt, nem a nemzetközi média vagy a nemzetközi politikai elit jelöli ki. 

Mivel Trumpot az emberek választották meg, nem helyes megkérdőjelezni, hogy azt a politikai koncepciót hajtja végre, amely alapján megválasztották - mutatott rá.

Mint mondta, most két stratégia közül lehet választani. Van "a sírás stratégiája", de attól nem változik semmi, vagy lehet olyan döntéseket hozni, amely az új és váratlan körülmények között is alkalmassá tesz minket, hogy saját előnyünkre fordítsuk a helyzetet. Az új viszonyrendszerben régi konszenzusok és dogmák dőltek már meg eddig is, és valószínűleg ez a jövőben is így lesz - értékelte.

Szijjártó Péter szerint az amerikai helyzetet illetően Magyarországnak arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy melyek azok a hatások, amelyek nyomán új intézkedéseket kell hoznia és hol tud reálisan hasznot húzni a változásokból. Ilyen az, hogy többpólusú lett a világ, így esélyünk van arra, hogy kevesebb olyan "elrontott nemzetközi politikai döntés" szülessen, amely befejezetlen ügyeket hagyhat maga után. 

Szíjjártó szerint változás még, hogy a globális biztonság megteremtésére irányuló törekvések új alapelvekre helyeződnek. Kimondatott, hogy minden országnak joga és kötelessége megvédeni a határait, senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy olyanokkal éljen együtt, akikkel nem akar, továbbá nem tartozik az alapvető emberi jogok közé, hogy valaki önkényesen kijelöl magának egy országot, ahol élni szeretne, és oda akár a határokat is megsértve eljut - sorolta. Hozzátette: a világkereskedelemben is új szempontok érvényesülnek, Trump szerint a kereskedelemnek korrektnek és fairnek kell lennie.  (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt