A francia kormány szerint nincs jele annak, hogy a Notre-Dame előtti téren kalapáccsal támadó férfi radikális iszlamista volna

bűnügy
2017 június 07., 08:57
comments 100

Minden jel arra vall, hogy elszigetelt volt az a támadás, amit kedd délután a párizsi Notre-Dame előtti téren egy kalapácsos férfi követett el egy rendőr ellen, és semmi nem utal arra, hogy az illető radikális iszlamista volna – közölte a francia kormány szóvivője az RTL rádiónak nyilatkozva.

A férfit a megtámadott rendőr kollégája a mellkasán meglőtte, majd a mentők kórházba szállították. Az első információk szerint még a támadót a lábán lőtte meg a rendőr, akinek a kollégája könnyebben megsebesült a támadásban.

Christophe Castaner kormányszóvivő szerint annak ellenére nincs jele a férfi radikális iszlamista mivoltának, hogy azt kiabálta: „Ezt Szíriáért!”, valamint a támadás után szemtanúk szerint az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus katonájának nevezte magát.

A támadó a nála lévő iratok alapján egy algériai születésű, 40 éves, legálisan Franciaországban tartózkodó, a rendőrségi nyilvántartásban nem szereplő egyetemista, bizonyos Farid I., aki 2014 óta a metzi egyetem IT-szakos doktorandusz hallgatója – közölte a nyomozás menetét jól ismerő, meg nem nevezett forrás.

Farid I. egyetemi témavezetője, Arnaud Mercier a BFM hírtévének azt mondta, a doktorandusz semmilyen jelét nem mutatta szélsőséges iszlamizmusnak, bár az nyugtalanította őt, hogy a férfi november óta megváltozott, nagyon csendes lett. „Amikor megismertem, nyugatias, demokratikus szemléletű volt, hitt abban, hogy a médiának nagy feladata van” – mondta a professzor.

Az Aftonbladet svéd lap úgy értesült, hogy Farid I. korábban Svédországban tanult, az uppsalai egyetemen doktori fokozatot szerzett, majd 2009-2010-ben szabadúszó újságíróként dolgozott két svéd lapnak és egy rádiónak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.