Százezer évvel idősebb a modern ember, mint eddig hittük

TUDOMÁNY
2017 június 07., 21:52
comments 75

Teljesen átírhatja a modern emberről, a Homo sapiensről szóló ismereteinket egy friss felfedezés. A tudomány jelenlegi állása szerint a Homo sapiens mintegy kétszázezer éve, Afrika keleti oldalán alakulhatott ki, de ennek most ellentmondani látszik egy marokkói lelet:

egy háromszázezer évesre becsült foszília, amely a jelek szerint Homo sapiens maradványa.

Vagyis a modern ember az eddigi ismereteinknél százezer évvel korábban, a kontinens egy teljesen más részén alakulhatott ki. A lelet Jebel Irhoudból, Marakeshtől nyugatra származik, és eredetileg az 1960-as években találták meg, de most új módszerekkel is megvizsgálták, és sokkal régebbinek bizonyult, mint azt felfedezésekor becsölték. A leletek három fiatal felnőt, egy kamasz és egy kisgyerek csontjai.

A számítógépes rekonstrukciók alapján a háromszázezer éves Homo sapiensek szemből szinte megkülönböztethetetlenek egy mai embertől, a koponyájuk hátsó része viszont még az emberelődökére emlékeztetően lapos és elnyúlt. Ebből arra következtettek, hogy az arcberendezés már a törzsfejlődés korai szakaszában kialakult, az evolúció csak az agy formáját, így feltételezhetően az agy működését változtatta csak. (Via FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.