Theresa May: Ha az emberi jogi törvények miatt nem tudunk fellépni a terrorizmussal szemben, akkor megváltoztatjuk ezeket a törvényeket

külföld
2017 június 07., 04:57
comments 198
Theresa May brit miniszterelnök
photo_camera Theresa May brit miniszterelnök Fotó: Kate Green/Anadolu Agency

Theresa May brit miniszterelnök azt mondta, kész felbontani az emberi jogokról szóló törvényeket és szigorításokat bevezetni azokkal szemben, akiket terrorizmussal gyanúsítanak. 

May a brit választás előtt másfél nappal egy kampányrendezvényen arról beszélt, keresi annak módját, hogyan lehet megkönnyíteni a terrorizmussal gyanúsított külföldiek kiutasítását, és hogyan lehet erősebben ellenőrizni azokat a szélsőségeseket, akikről azt gondolják, hogy veszélyt jelenthetnek, de nincs elég bizonyíték, hogy vádat emeljenek ellenük.

A manchesteri és a londoni terrortámadások után Mayt heves támadások érték a rendőrségi költségcsökkentések és a hírszerzési hibák miatt.

"Néhány dolgot tudok mondani: Hosszabb börtönbüntetéseket fogunk kiszabni terrorizmus miatt. Megkönnyítjük a terror-gyanúsítottak kitoloncolását. És korlátozzuk a terror-gyanúsítottak szabadságát és mozgását. Ha az emberi jogi törvények ebben megakadályoznak minket, akkor megváltoztatjuk ezeket a törvényeket" - mondta May.

Tolga Akmen / Anadolu Agency
photo_camera Tolga Akmen / Anadolu Agency Fotó: Tolga Akmen

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje szerint a megfelelő válasz az utóbbi időszak terrortámadásaira a konzervatív kormány által kezdett rendőrségi leépítések megállítása, a rendőrség és a biztonsági szolgálatok költségvetésének emelése.

Corbyn előző nap lemondásra szólította fel Theresa Mayt a rendőrség létszámának csökkentése miatt. A munkáspárti vezető egy hétfői kampánygyűlésen kijelentette: a kormányfővel a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon "meg kell fizettetni" a rendőrségi létszámcsökkentések árát.

May szerint viszont a takarékossági intézkedések a terrorelhárító szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal növelte a terroristák elleni fellépésre kiképzett fegyveres rendőri osztagok létszámát. May belügyminisztersége idején, 2010 és 2016 között a konzervatív kormány 19 ezer fővel csökkentette az országos rendőri állományt. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.