Képes lesz az ellenzék megfúrni a plakátok betiltását?

POLITIKA
2017 június 09., 04:05
comments 138

A jövő hét az utolsó, nem csak az iskolákban, de a parlamentben is. Ezekre a napokra több kétharmados többséget igénylő törvény is jut. Köztük a Kósa Lajos által "lex csicskának" elnevezett törvény is, ami betiltaná a politikai plakátok kihelyezését a kampányidőszakon kívül.

A kétharmados törvényeket elvben a Fidesz - KDNP nem tudja megszavazni, mert pontosan egy képviselővel kevesebbje van a kormánypártoknak, mint ahány szavazat kellene a kétharmadhoz. 

Viszont a jövő héten elfogadandó törvényekhez elegendő az is, ha az éppen jelen lévő képviselők kétharmada szavaz igennel, így ha csak egyetlen ember hiányzik az MSZP, a Jobbik, vagy az LMP frakcióiból, illetve a 11 független képviselő közül (köztük vannak a DK és az Együtt képviselői is), akkor már a kormánytöbbség át tudja vinni az akaratát - persze ha ők is mind elmennek a szavazásokra.

Csütörtökig úgy volt, az összes kétharmados törvényről jövő kedden szavaznak, de aztán kiderült, hogy a plakátozás tiltásáról szólót áttették szerdára. Egy olyan időpontra, amikor legalább két olyan konferenciát is tartanak, ahol ellenzéki képviselők részvételét ígéri a program. 

A szavazások időpontját hétfőn még a kormánytöbbség átkavarhatja, úgyhogy egyelőre semmi sem tekinthető véglegesnek. Az viszont biztos, hogy mindenképpen érdekes lesz látni, hogy a széttagolt ellenzék képes lesz-e fegyelmezetten végigcsinálni ezeket a szavazásokat.

Szerda délelőtt lesz igazán izgalmas

A mostani (nem végleges) menetrend szerint kedden és szerdán is szavaznak a képviselők kétharmados törvényekről. Ezek nagyobb része várhatóan át fog menni, mert például a büntetőeljárás reformjáról szólót a parlamenti vitában nagyrészt az MSZP és a Jobbik is elfogadhatónak tartotta. Kedden szavaznak az iraki magyar katonai részvétel növeléséről, és várhatóan ez is át fog menni.

A legizgalmasabb a politikai plakátok betiltásáról szóló szerdai szavazás lesz. Ez a törvény eredetileg azt mondta volna ki, hogy a pártok csak egy előre rögzített áron bérelhettek volna plakáthelyet. A törvény egyértelműen arról szólt volna, hogy Simicska Lajos köztéri reklámfelületein ne tudjon többet kedvezményesen helyet biztosítani a Jobbik reklámjainak.

Csakhogy azóta módosítókkal odáig alakították a törvényt, hogy egyáltalán ne lehessen kampányidőszakon kívül politikai plakátot kirakni Magyarországon. Ezt minden ellenzéki párt elutasítja, elvben a törvénynek nem kellene átmennie. Ahogy a jobbikos Apáti István fogalmazott a törvény vitájakor a parlamentben: "Tehát úgy néz ki, hogy fokhagymás az orruk a kétharmados javaslattal, nem fog összejönni, kivéve, ha valamilyen kallódó baloldali vagy független képviselőt esetleg valahogy meg nem környékeznek, de ebben az esetben erre sem látok túl sok esélyt."

A szavazás a mostani állás szerint szerda délelőtt 10 és fél 11 között várható. Ez azért izgalmas, mert 9.50 és 10.00 óra között Szél Bernadett, az LMP társelnöke egy konferenciára hivatalos, ahol pont ekkor Nők a közéletben és a politikában, szerepük és megítélésük címmel tart előadást a program szerint. 

És ha esetleg csúszna a szavazás, akkor már négy ellenzéki képviselő is hivatalos egy másik konferenciára, ahol az egészségügyről vitatkoznának (egy jobbikos, egy LMP-s és két független érintett itt) fél 1-től.

Egyes ellenzéki vélemények szerint lehet, hogy azért került éppen ez a szavazás szerdára, mert a fideszesek rájöttek, hogy az ellenzékieknek aznap más dolguk is van.

Volt már olyan, hogy kétharmados többség nélkül is megvolt a kétharmad

Emlékezetes eset volt, amikor még 2014 decemberében az ellenzék nem volt képes élni egy hasonló lehetőséggel. Akkoriban a Fidesz - KDNP-nek ugyan még megvolt a kétharmados többsége, de közülük Lasztovicza Jenő súlyos betegsége miatt nem tudott részt venni az üléseken. 

Mégis simán átmentek a kétharmados törvények, mert Vona Gábor (Jobbik) és Gyurcsány Ferenc (független - DK) nem voltak bent a parlamentben, Szabó Tímea (független - PM) pedig ott volt ugyan, de előfordult, hogy nem szavazott. (Vona súlyos betegségére hivatkozott, Gyurcsány pedig arra, hogy meg akarta mutatni, hogy a Jobbik összejátszik a kormánnyal.)

2015 februárja óta nincs kétharmada a kormányoldalnak, és azóta csak olyankor ment át kétharmados törvény, ha azt valamelyik ellenzéki párt tudatosan, előre bejelentett módon támogatta. Az első ilyen alkalom tavaly júniusban a terrorveszélyről szóló hatodik alkotmánymódosítás volt, amikor az eredeti javaslat enyhítéséért cserébe a Jobbik megszavazta a kormánypárti javaslatot. A második  eset tavaly novemberben történt, amikor az LMP megszavazta az új alkotmánybírókat, cserébe, hogy beleszólhattak a jelöltek kiválasztásába. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.