May nem akar lemondani

Söprögetnek a brit miniszterelnök rezidenciája előtt. A jelen helyzet szerint nem költözik új lakó az épületbe, Theresa May a választási kudarc ellenére se akar lemondani.Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

Theresa Maynek a minden várakozást alulmúló, valójában vereséggel felérő választási győzelme után sem áll szándékában lemondani a miniszterelnökségről. May április 18-án abban a tudatban írhatott ki előrehozott választásokat, hogy pártja a közvélemény-kutatásokban nagyjából 20 pontos előnnyel vezetett a teljes szétesés felé sodródó Munkáspárt előtt, ez alapján a konzervatívok földcsuszamlásszerű győzelme se lett volna meglepetés.

Ehhez képest a június 8-i választás végereményeként a kormány elvesztette a parlamenti többségét, a Konzervatívoknak a legjobb foragtókönyv szerint is legfeljebb 319 képviselőjük lesz csak a parlamentben. A 650 választókerületből 646-ban már eredményt hirdettek, a konzervatívoknak jelenleg 315 képviselőjük van. A még hátralevő körzetekben négy éve a konzervatívok diadalmaskodtak, de a három devoni körzetet 2015-ben a liberális demokratáktól nyerték el. Kensington, az egyetlen hátralevő londoni körzet hagyományosan is konzervatív.

A brit parlamentben papíron 326 képviselő kell a minimális kormánypárti többséghez, de a mostani választáson a köztársaságpárti Sin Fein hét észak-ír választókerületben nyert a szokásos öt helyett, és mert az ő képviselőik nem vesznek részt a brit parlament munkájában, így jelenleg 322 fő is elég a kormánytöbbség biztosításához. Vagyis a konzervatívoknak csupán 3-7 más párthoz tartozó képviselő támogatására volna csak szükségük, ennél a konzervatív kormányt már előre a támogatásáról biztosító észak-ír unionista pártnak, a DUP-nak is több van, tíz képviselőjükkel biztosíthatnák a kisebbségi konzervatív kormány törvényhozási többségét.

May talán ezért is jelezte, hogy, bár ilyenkor ez illő lenne, nem tervez lemondani a kormányfőségről. Pedig még a pártján belül is felvetették ezt páran, bár akadnak olyanok is, akik szerint a vezetőváltás most katasztrofális lenne. A Munkáspárt, amely a legvadabb várakozásokat is felülmúlva 29 új képviselői helyet szerzett, mindenesetre May távozására szólított, bár nekik gyakorlatilag sincs esélyük kormányképes többség biztosítására, mert ahhoz a konzervatívokon kívül minden más párt támogatására szükségük lenne. A DUP-ra biztosan nem számíthatnak, a választás nagy vesztesének számító, 12 körzetet a konzervatívok javára elbukó Skót Nemzeti Párt pedig ugyan "progresszív pártokkal" szívesen kormányozna együtt, de Jeremy Corbynnal, a Munkáspárt vezérével már nem. (Via BBC, Guardian)