Pintér Sándor és az ügyészség is állítja, hogy nem volt mód a halálkamion áldozatainak megmentésére

bűnügy
2017 június 15., 09:43

Több német szerkesztőség is arról számolt be szerdán, hogy a magyar hatóságok késlekedése is okozhatta 71 ember halálát 2015 augusztusában. Az áldozatok embercsempészek furgonjában fulladtak meg, még Magyarország területén, de a holttestekkel teli járművet az elkövetők Ausztriáig vezették, és ott hagyták az autópálya szélén.

A német újságírók a nyomozati iratokból megállapították, hogy a magyarok már régebb óta lehallgatták az embercsempészeket, sőt, azt a beszélgetést is rögzítették, amikor a végzetes éjszakán a halálkaimon sofőrje arra panaszkodik a csempészbanda főnökének telefonon, hogy dörömbölnek és kiabálnak az emberek a raktérben. Azt is rögzítették, hogy arra utasították a sofőrt, hogy ne foglalkozzon velük, és ha megfulladnak, akkor is menjen tovább, külföldre.

Ügyészség: Minden rendben volt

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy a magyar hatóságok helyesen jártak el. Azt írják, hogy augusztus 13-a óta hallgatták le a tetteseket (a 71 ember 26-án halt meg), mert felmerült, hogy elkövetői lehettek egy júniusi csempészakciónak. Akkoriban azonban a csempészett emberek nem voltak életveszélyben, és ezért helyesnek tűnt további lehallgatásokkal felderíteni a csoportot. Másképpen a megyei főügyészség szerint nem lett volna mód elég bizonyítékot gyűjteni ellenük.

A főügyészség arra emlékeztetett, hogy egy sajátos bolgár dialektusban, pastu nyelven és szerbül beszéltek egymással a lehallgatottak, és így nem volt mód arra, hogy élőben fordítsák a beszélgetéseiket. Ezért nem állították meg a teherautót, amikor arról beszéltek a csempészek, hogy haldoklanak benne az emberek. A beszélgetéseket csak utólag dolgozták fel, nem akkor, amikor elhangzottak.

Pintér: Ez felülbecsülés

Pintér Sándor belügyminiszter is kiállt a magyar hatóságok mellett az ügyben, amikor újságírók egy csütörtöki rendezvényen erről kérdezték. Az MTI tudósítása szerint a miniszter azt mondta, hogy a magyar rendőrség "felbecsülése" azt képzelni, hogy nem csak Magyarország határain belül, hanem azon túl is képes a bűncselekmények felderítésére. 

Hangsúlyozta: a bűncselekményt külföldön szervezték, külföldiek szervezték és egyetlen magyar sincs köztük. Hozzátette: az elkövetők olyan nyelven beszéltek, amelyiket hazánktól több ezer kilométerre használnak. "Az viszont, hogy felderítették az elkövetőket, már a magyar rendőrség eredménye. Úgyhogy köszönjük az elismerést és azt, hogy megköszönik a rendőrségnek az elkövetők elfogását" - fogalmazott a miniszter.  

A tényekben nincs különbség

A főügyészség, a miniszter és a német sajtó állításai között egyébként nincs érdemi különbség, legfeljebb a helyzet értékelésében van. A német sajtó is csak annyit állított tényszerűen, hogy a magyar rendőrség már hónapokkal a tragédia előtt tudott a csempészbandáról, és hogy lehallgatták őket, akkor is, amikor az emberek az életükért dörömböltek a kamionban.

A vita legfeljebb azon van, hogy a magyar hatóságok mulasztottak-e azzal, hogy nem léptek közben idejében. A magyar fél most azt állítja, hogy nem.

Az akkori tragédia hatalmas nemzetközi figyelmet keltett és sorsfordító volt a menekültválságban. Korábbi német lapértesülések szerint hozzájárult ahhoz, hogy a német kormány menekültek százezreit fogadta be feltétel nélkül 2015 őszén, részben azért, mert hasonló szörnyűségektől tartottak.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.