Pintér Sándor és az ügyészség is állítja, hogy nem volt mód a halálkamion áldozatainak megmentésére

2017 június 15., csütörtök 9:43
279

Több német szerkesztőség is arról számolt be szerdán, hogy a magyar hatóságok késlekedése is okozhatta 71 ember halálát 2015 augusztusában. Az áldozatok embercsempészek furgonjában fulladtak meg, még Magyarország területén, de a holttestekkel teli járművet az elkövetők Ausztriáig vezették, és ott hagyták az autópálya szélén.

A német újságírók a nyomozati iratokból megállapították, hogy a magyarok már régebb óta lehallgatták az embercsempészeket, sőt, azt a beszélgetést is rögzítették, amikor a végzetes éjszakán a halálkaimon sofőrje arra panaszkodik a csempészbanda főnökének telefonon, hogy dörömbölnek és kiabálnak az emberek a raktérben. Azt is rögzítették, hogy arra utasították a sofőrt, hogy ne foglalkozzon velük, és ha megfulladnak, akkor is menjen tovább, külföldre.

Ügyészség: Minden rendben volt

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön közleményt adott ki arról, hogy a magyar hatóságok helyesen jártak el. Azt írják, hogy augusztus 13-a óta hallgatták le a tetteseket (a 71 ember 26-án halt meg), mert felmerült, hogy elkövetői lehettek egy júniusi csempészakciónak. Akkoriban azonban a csempészett emberek nem voltak életveszélyben, és ezért helyesnek tűnt további lehallgatásokkal felderíteni a csoportot. Másképpen a megyei főügyészség szerint nem lett volna mód elég bizonyítékot gyűjteni ellenük.

A főügyészség arra emlékeztetett, hogy egy sajátos bolgár dialektusban, pastu nyelven és szerbül beszéltek egymással a lehallgatottak, és így nem volt mód arra, hogy élőben fordítsák a beszélgetéseiket. Ezért nem állították meg a teherautót, amikor arról beszéltek a csempészek, hogy haldoklanak benne az emberek. A beszélgetéseket csak utólag dolgozták fel, nem akkor, amikor elhangzottak.

Pintér: Ez felülbecsülés

Pintér Sándor belügyminiszter is kiállt a magyar hatóságok mellett az ügyben, amikor újságírók egy csütörtöki rendezvényen erről kérdezték. Az MTI tudósítása szerint a miniszter azt mondta, hogy a magyar rendőrség "felbecsülése" azt képzelni, hogy nem csak Magyarország határain belül, hanem azon túl is képes a bűncselekmények felderítésére. 

Hangsúlyozta: a bűncselekményt külföldön szervezték, külföldiek szervezték és egyetlen magyar sincs köztük. Hozzátette: az elkövetők olyan nyelven beszéltek, amelyiket hazánktól több ezer kilométerre használnak. "Az viszont, hogy felderítették az elkövetőket, már a magyar rendőrség eredménye. Úgyhogy köszönjük az elismerést és azt, hogy megköszönik a rendőrségnek az elkövetők elfogását" - fogalmazott a miniszter.  

A tényekben nincs különbség

A főügyészség, a miniszter és a német sajtó állításai között egyébként nincs érdemi különbség, legfeljebb a helyzet értékelésében van. A német sajtó is csak annyit állított tényszerűen, hogy a magyar rendőrség már hónapokkal a tragédia előtt tudott a csempészbandáról, és hogy lehallgatták őket, akkor is, amikor az emberek az életükért dörömböltek a kamionban.

A vita legfeljebb azon van, hogy a magyar hatóságok mulasztottak-e azzal, hogy nem léptek közben idejében. A magyar fél most azt állítja, hogy nem.

Az akkori tragédia hatalmas nemzetközi figyelmet keltett és sorsfordító volt a menekültválságban. Korábbi német lapértesülések szerint hozzájárult ahhoz, hogy a német kormány menekültek százezreit fogadta be feltétel nélkül 2015 őszén, részben azért, mert hasonló szörnyűségektől tartottak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt