Vége a roamingdíjaknak, mától nem kell külön fizetni, ha egy másik EU-s országból telefonálunk

gazdaság
2017 június 15., 04:29
comments 166

Csütörtöktől végre érvényesek az új uniós roamingszabályok, amiknek köszönhetően olcsóbban lehet külföldön mobilozni. Ez azt jelenti, hogy június 15-től belföldi díjakkal használhatjuk a mobilunkat az EU tagállamaiban,vagyis a szolgálttaók mostantól nem számíthatnak fel magasabb árat a hívás kezdeményezéséért, fogadásáért vagy mobilnetezésért.

Az új rendszer lényege, hogy a roaminghívásokat is úgy kezeik, mintha az előfizető otthon csak a saját hálózatán kívülre telefonált volna. Vagyis ha eddig olyan csomagban voltál, ahol percenként 5 forintért beszéltél hálózaton kívülre, akkor mostantól akkor is csak ennyit számolnak fel, ha nyaralás közben valamelyik uniós országból telefonálsz. Ráadásul mostantól a hívott félnek sem számíthatnak fel semmit.

A mobilnetezés a csomagban szereplő adatkeretig ingyenes, de ha ez elfogy, az adott csomagnak megfelelő többletet kell kifizetni.  

Melyik országokra vonatkoznak az új szabályok?

Alapvetően az  Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban lehet olcsóbban telefonálni. Vagyis:

  •  Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, plusz Izland, Liechtenstein, Norvégia.

Ugyanakkor Svájcra nem vonatkozik a kedvezmény.

Figyeljenek azok is, akik a szerb vagy az ukrán határ közelében élnek, és a mobiljuk gyakran ugrál a hálózatok között, mert Szerbiára és Ukrajnára nem vonatkozik az új rendszer.

A határátlépéskor szokásos sms-ek is maradnak. A szolgáltatók ezzel emlékeztetnek, hogy már roamingolsz, és be kell tartanod bizonyos feltételeket.

Szóval ha hosszabb időre kiköltözöm Londonba vagy Berlinbe, végig tolhatom magyar kártyával?

Az új roamingszabályokat alapvetően azokra találták ki, akik rövid időre, például egy nyaralás kedvéért ugranak ki egy-két hétre valamelyik uniós tagállamba. Főleg nekik jelent nagy kedvezményt, hogy ugyanolyan áron telefonálhatnak haza. Ez a szolgáltatók méltányos használatnak hívják.

Az életvitelszerűen kint élőktől  viszont  a mobilszolgáltatók pótdíjat kérhetnek. Szóval ha a valaki 4 hónapnál tovább lakik valamelyik tagállamban, nem árt, ha beszerez egy ottani kártyát. 

A mobilszolgáltatók ugyanis figyelik, hogy a szolgáltatásokat belföldön vagy külföldön vesszük-e igénybe. Ha az adatainkból kiderül, hogy az adott négy hónapos időszakban jellemzően külföldön mobiloztunk, akkor figyelmeztetnek az eltérésre, majd adnak két hetet, hogy változtassunk a fogyasztási vagy jelenléti szokásainkon. Ha ez mégsem történik meg, akkor a mobilszolgáltató a figyelmeztetés napjától kezdve többletdíjat számíthat fel a roamingolás után. 

A felszámolható többletdíjak:

  • Hívás:  20 forint/perc;
  • Sms 8 forint/darab;
  • Adatforgalom 18 forint /MB-onként.

Ezek szolgáltatótól függően lehetnek alacsonyabbak is. 

Akkor mostantól bárhova ingyen telefonálhatok itthonról?  

Nem egészen. A roamingolás azt jelenti, hogy egy külföldi szolgáltató hálózatát használjuk. Az új szabályok ezt tették olcsóbbá. De ha az otthoni hálózatunkról hívunk egy külföldi számot, az továbbra is nemzetközi hívásnak számít, aminek a díját a szolgáltatók szabják meg. 

Vannak még kivételek

Az NMHH az új roamingolási szabályokról kiadott közleményében figyelmeztet arra, hogy a szolgáltatók kínálhatnak alternatív díjcsomagokat, amelyekre nem vonatkoznak a méltányos használatra vonatkozó feltételek. Elképzelhető, hogy a szolgáltatók ezeknél a szolgáltatásoknál – esetleg kedvezőbb díjakért cserébe – négy helyett két hónapra vonatkozó jelenléti vagy forgalmazási adatot vesznek figyelembe a szerződésszerű használat megítélésénél. Ez akár már egy hosszabb nyaralásnál problémát jelenthet, de más feltételeket is támaszthatnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.