Bárki nyer 2018-ban, szinte biztos, hogy marad a kerítés

POLITIKA
2017 június 16., 07:13
comments 310
photo_camera Fotó: Hungarian Interior Ministry Pres/Anadolu Agency

„Amíg én vagyok Magyarország miniszterelnöke és itt állhatok, addig a kerítés a déli határon is állni fog” - mondta hétfőn a parlamentben Orbán Viktor. Ami jó alkalmat jelentett, hogy végigkérdezzük a választásra készülő pártokat a témában. Ezt az egyszerű kérdést tettük fel:

Ha kormányra kerülnének, mit tennének a déli határon álló kerítéssel?

A válaszok alapján szinte biztos, hogy a 2018-as választás után is lesz kerítés a déli határon. Annak lebontásáról csak egyetlen, jelentős győzelmi eséllyel nem rendelkező párt beszélt egyértelműen, a többiek között pedig olyanok voltak, akik egy esetlegesen megszülető közös uniós megoldástól függően bonatnák le a határzárat.

MSZP:

„Az Orbán-kormány rendeletében ideiglenesnek nevezi a határzárat. Pedig életünk része lesz egy jó darabig. A kerítésre mindaddig szükség van, míg az emberek nem érzik magukat biztonságban. Az Orbán-kormány és az unió is felelős azért, hogy a magyar emberek félnek. Az Európai Unió felelőtlen volt, mert képtelen volt megvédeni a határait. Tehetetlensége, a gyors döntésekre való képtelensége akadályozta az időben történő, hatásos, közös fellépést.”

Jobbik:

„A Jobbik-kormány megtartaná a déli határon álló kerítést, de kiegészítené az önálló határőrséggel is, hiszen a haza védelme csak így lehet teljes körű.”

LMP:

„Az LMP a migrációs válság kitörése óta azt az álláspontot képviseli, hogy közös uniós határvédelemre és olyan EU-s szintű infrastruktúrára van szükség, amely lehetővé teszi már az unió határán kívül a menekültek, a bevándorlók és az ártó szándékkal érkezők megkülönböztetését. A magyar határon felállított kerítés önmagában ezt a problémát nem oldja meg, de egy átfogó uniós szintű megoldásnak része lehet. A fizikai határzár ugyanakkor nem jelentheti azt, hogy a kormány a nem a zöld határon érkező menekültek esetén sem tartja be a vonatkozó nemzetközi egyezményeket és nem teljesíti a humanitárius szempontból elvárható minimumot sem.”

DK:

„A határkerítés ma sokak számára a biztonság illúzióját jelenti. Bár ez egy hazug propaganda eredménye, de ezt egy felelős demokrata kormány nem hagyhatja figyelmen kívül. A menekültek kerítés nélkül sem akarnának Magyarországra jönni. Éppen ezért, ma nem a bevándorlás vagy a kerítés hazánk fontos ügye, hiszen ide nem jönnek az emberek, hanem elmennek innen. A DK szerint az egészségügy, az oktatás és a kivándorlás az ország első három legfontosabb problémája, ezeken sem a kerítés meghagyása, sem a lebontása nem változtatna.”

Együtt:

„A jogi kerítést azonnal, a fizikai kerítést az uniós menekültpolitikai reform után kell lebontani. Csatlakozni kell a közös, uniós erőfeszítésekhez, ennek részeként a közös kvóta végrehajtásához, a külső és a válságos belső határok erősebb védelméhez, az uniós menekültügyi hotspotok kiépítéséhez. A tranzitzónát azonnal meg kell szüntetni, és a menekültellenes jogszabályokat is. Az Együtt szerint a jogszerű menedékeseket be kell fogadni, és teherbíróképességünk mértékéig hazánkban kell ellátni őket.”

Párbeszéd:

„A legfontosabb, hogy a háború elől menekülő gyerekek és felnőttek hozzájussanak a nemzetközi védelemhez, és egy gyors és korrekt menekültügyi eljárás lefolytatásáig emberséges ellátásban legyen részük. Meg kell teremteni a biztonságos belépés feltételeit, fel kell számolni a börtönként működő tranzitzónákat, helyette élhető táborokat kell létesíteni, különös tekintettel a kisgyerekes családokra, várandós nőkre, idősekre, betegekre, a bombázások és mészárlások által traumatizált emberekre. Ezek után másodlagos kérdés, hogy mikor lehet lebontani a sokaknak (hamis) biztonságérzetet nyújtó kerítést.”

Liberálisok:

„A Liberálisok nem tartják sem célravezetőnek, sem humánusnak, sem az európai értékekkel összeegyeztethetőnek a magyar-szerb határra emelt kerítést. Nem hiszünk sem a falak, sem a kerítések jövőjében, ezért kormányra kerülve a kerítést más - az európai együttműködés szorosabb és hatékonyabb formáival váltanánk ki.”

Momentum:

„Megtartanánk a kerítést, mert a 21. századi Európában a határvédelem ugyanolyan magától értetődő, mint az azonos neműek házassága. A Momentum egy erős, egységes Európában hisz, ahol a külső határok védelme közös feladat, miközben a háború elől menekülőket is emberként kezelik.”

Legegyértelműbben a Liberálisok mondták tehát, hogy lebontanák a kerítést, a skála másik végén pedig egyedül a Jobbik volt, aki még szigorúbbra venné a határőrizetet. Illetve a Momentum és az MSZP is egyértelműen a kerítés megtartásáról beszél, de az ő válaszaikban is benne van, ami lényegében az összes többi válasz központi eleme: 

hogy a közös uniós menekültpolitika alakulásától függene a kerítés kezelése.

Ez persze egyfelől könnyű kibúvó a pártoknak, ha nem akarják egyszerűen csak azt mondani, hogy maradna a kerítés - hiszen ha ehelyett azt mondják, hogy addig kell kerítés, amíg nincs európai megoldás, viszont európai megoldás nem nagyon van a láthatáron, akkor a realitás mégiscsak az, hogy lesz kerítés. Az viszont igaz, hogy a közös megoldásnak, amivel Németország és az Európai Bizottság is próbálkozik, egyik akadálya a kelet-európaiak, többek között a magyar kormány ellenállása. Vagyis ezzel azt is mondják az ellenzéki pártok, hogy kormányra kerülve ők nem blokkolnák a közös menekülpolitikát.

A másik, több párt esetében is visszatérő elem, hogy a kerítés megtartásával együtt is változtatnának azon, ahogy a menedékkérőkkel bánik Magyarország.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.